Yönetişim ve yetenek eksenli bir bakışla mülteci sorununun çözümü: Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı örneği
Resolution of the refugee problem with a focus on governance and talent: The example of Aziz Mahmud Hudayi Foundation
- Tez No: 477295
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Vakıflar, Temel Yetenek Yaklaşımı, Yönetişim, Göç, Sığınmacılar, Mülteciler, Foundations, Basic Skills Approach, Governance, Migration, Asylum, Refugees
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Suriyeli sığınmacı krizinde, Türkiye'de bütün kesimler üzerine düşeni yapma gayretindedir. Bu süreçte, vakıflar da gerçekleştirmiş oldukları çalışmalarla son derece önemli rol oynamaktadırlar. Vakıfların, demokratik toplum yapısına, katılımcılığa, vatandaş-devlet arası ilişkilerde pozitif anlamda katkıları göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir konudur. Bu çalışmada Türkiye'de STK'lar olarak vakıfların kurulmasındaki etkili olan nedenler, tarihsel süreçteki gelişimleri, faaliyet alanları ve yetenek eksenlilik bağlamında vakıfların yapıları ele alınmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda coğrafi konumu nedeniyle sürekli olarak düzensiz göçlere sahip olan Türkiye'nin karşılaştığı sığınmacı sorunları karşısında vakıfların krizin çözümündeki payları ve çalışmaları örnek vakıflarla ele alınmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı krizin çözümünde daha aktif katılımın, uzmanlaşmanın ve yönetişimin sağlanabilmesi için neler yapılması gerektiğinin belirlenmesidir.
Özet (Çeviri)
In the Syrian asylum crisis, It is an effort to make fall on all the segments in Turkey. In this process, foundations also play an extremely important role in their work. Positive contributions of foundations to democratic society, participation, citizen-state relations are so important to be ignored. In this study, the reasons for establishing foundations as NGOs in Turkey, the historical progresses, the fields of activity and the abilities of foundations were tried to be discussed..At the same time, in fece of the asylum problems faced by Turkey, which has constantly irregular migrations due to its geographical location, the share of foundations in resolving the crisis and the work of foundations have been tried to be discussed with sample foundations. The aim of this study is to determine what needs to be done to enable more active participation and governance expertise in the solution of the crisis.