دور البنوك الإسلامية في تنمية القطاع الزراعي: دراسة دول عربية مختارة
Tarım sektörünün gelişmesinde İslami bankaların rolü: Seçilmiş bazı Arap ülkeleri üzerine çalışma
- Tez No: 1012207
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAID ALAZAKI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İslami Bankalar, Tarım Sektörü, İslami Finans, Ortaklık Yöntemleri, Ekonomik Kalkınma, Islamic Banks, Agricultural Sector, Islamic Finance, Partnership Modes, Economic Development
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, bazı Arap ülkelerinde İslami bankaların tarım sektörünün gelişimine katkılarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, İslami bankaların tarımsal finansmandaki rollerinin analiz edilmesi ve bu sektöre uygun İslami finansman yöntemlerinin ne ölçüde uygulandığının belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışma, tarım sektörünün ekonomik kalkınma ve gıda güvenliği açısından taşıdığı öneme odaklanmakta; muzâraa, müsâkât ve mugârasâ gibi İslami finansman yöntemlerini ele almaktadır. Araştırmacı, çalışmasında birincil ve ikincil kaynaklardan elde edilen verileri analiz etmek için betimsel yöntemi, İslami bankaların finansal tablolarından elde edilen verileri yorumlamak ve analiz etmek için ise analitik-tümevarımsal yöntemi kullanmıştır. Bulgular, incelenen bazı Arap ülkelerinde tarım sektörüne yönelik İslami finansmanın oldukça sınırlı olduğunu ve İslami bankaların tarımsal ortaklık modellerini fiilen kullanmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, İslami finansman araçlarının bu sektörü desteklemede önemli potansiyele sahip olduğu, ancak yeterince değerlendirilemediği de ortaya konmuştur. Çalışma, İslami bankaların tarımsal kalkınmaya katkısını artırmak ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla yenilikçi tarım finansman ürünlerinin geliştirilmesi ve uygun şer'î finansman yöntemlerinin etkinleştirilmesi gerektiğini önermektedir. Ayrıca, İslami finansmanın, eğer açık kalkınma planları çerçevesinde etkin bir şekilde kullanılırsa, bu hayati sektöre önemli katkılar sağlayabileceği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the role of Islamic banks in the development of the agricultural sector in some Arab countries. Within this framework, the study seeks to analyze the role of Islamic banks in agricultural financing and determine the extent to which Islamic financing methods suitable for this sector are applied. The study focuses on the importance of the agricultural sector in achieving economic development and food security, and it examines Islamic financing modes such as muzara'ah, musaqah, and mugarasah. In conducting the research, the descriptive method was used to analyze data collected from both primary and secondary sources, while the analytical-inductive method was applied to interpret and analyze data extracted from the financial statements of Islamic banks. The study utilized both quantitative and qualitative tools to derive results and identify the relationships between variables. The findings indicate that Islamic financing directed toward the agricultural sector in the Arab countries studied is quite limited, and that Islamic banks have not practically applied agricultural partnership models. However, the study also reveals that Islamic financing tools possess significant potential to support this sector, though this potential has not been sufficiently utilized. The study recommends the development of innovative agricultural financing products and the activation of appropriate Sharia-compliant financing instruments to enhance the contribution of Islamic banks to agricultural development and food security. Moreover, it emphasizes that Islamic finance can make significant contributions to this vital sector if effectively employed within clear and structured development plans.