Bünyan İlçesi halıcılığında kadınların rolü ve halıcılığa yönelik eğitim çalışmalarının değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
- Tez No: 47738
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN TATLIDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Halıcılık, halıcılık kursuna katılan halı dokuyucuları, halıcılık kursuna katılmayan halı dokuyucuları, sorunlar, bilgi kaynakları, sosyo-ekonomik nitelikler, haberleşme davranışları, çalışma koşulları, The carpet weaving, the carpet weavers which attended carpet weaving courses, the carpet weavers which didn't attend carpet weaving courses, sources of knowledge, behaviours of communication, working conditions
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BÜNYAN İLÇESİ HALICILI?INDA KADINLARIN ROLÜ VE HALICILI?A YÖNELİK E?İTİM ÇALIŞMALARININ DE?ERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Nevin ŞENYÜZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Hasan TATLIDİL 1996, Sayfa: 115 Jüri: Pröf.Dr.Hasan TATLIDİL Prof.Dr.Mustafa ARLI Prof.Dr.Erdoğan OKTAY Bu araştırma, Kayseri'nin Bünyan İlçesinde yürütülmüştür. Araştırmada, halıcılık kursuna katılan ve katılmayan halı dokuyucularının sosyo-ekonomik nitelikleri, haberleşme davranışları, halı dokumacılığı konusunda yararlandıkları bilgi kaynakları, çalışma koşulları ve hah dokumacılığıyla ilgili teknik bilgi düzeyleri yönünden ortak özellikleri ve farklılıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Halıcılık kursuna katılan halı dokuyucuları, daha genç, daha yüksek eğitim düzeyine, daha küçük işletme arazisine sahip olan, dokumacılık konusunda daha bilinçli ve daha fazla gazete alan ve okuyan kişilerdir. Yine halıcılık kursuna katılan dokuyucular, Sümerbank ve Halk Eğitimi Kuruluşlarından daha fazla yararlanmaktadırlar. Halıcılık kursuna katılan halı dokuyucularının düğüm atma, çözgü çözme, desen çıkarma gibi halı dokuyuculuğun teknik işlevleriyle ilgili konularda bilgi düzeyleri daha yüksektir. Araştırmada halıcılık, kursuna katılan ve katılmayan halı dokuyucularının yaş, eğitim, işletme büyüklüğü, hammadde temini, pazarlama, ücret ve çalışma koşullarında istatistiki açıdan önemli farklılıkların ortaya çıktığı saptanmıştır. Diğer taraftan halıcılıktan sağlanan gelir, halı dokumacılığı ile radyo ve televizyon programlarından yararlanma ve uygulama düzeyleri arasında istatistiki açıdan bir farklılık bulunmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis RESEARCH ABOUT ROLE OF WOMEN IN MANUFACTURING OF CARPETS OF BÜNYAN AND ABOUT APPRAISING OF EDUCATIONAL WORKS CONCERNING MANUFACTURING OF CARPETS Nevin ŞENYÜZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof.Dr.Hasan TATLIDİL 1996, Page: 115 Jury: Prof.Dr.Hasan TATLIDİL Prof.Dr.Mustafa ARLI Prof.Dr.Erdoğan OKTAY This research was carried out in Bünyan district of Kayseri province. The aim of the research was to determine the similarities and the differences between the carpet weavers which attend the carpet weaving course and other carpet weavers which didn't attend the carpet weaving course in terms of socio-economic characteristics, communicational behaviours, information sources used, working conditions and levels of technical knowledge. It was observed that the carpet weavers which attended the carpet weaving course are younger and have a higher level of education, and more conscious, buying and reading newspaper more compared to other carpet weavers but a smaller farm size. Also, carpet weavers which attended the course have a close contact with Siimerbank and people education establishments of Turkey. They have a higher level of knowledge regarding technical functions of carpet weaving such as knotting pointing design. In this research, important differerences were determined between carpet weavers that attend the carpet weaving courses or not, by age, education, farm size, raw material supply, marketing, wage and working conditions, on the other hand there weren't any differences between carpet weaving on radio and televizyons.