Perakende sektöründe zeytinyağı şişe tasarımının mağazalardaki ürün satışlarına etkisi: İzmir ili Migros süpermarketler zinciri incelemesi
The Effect of olive oil bottle design in the retail sector on product sales in stores: Province of İzmir Migros supermarket chain review
  1. Tez No: 477385
  2. Yazar: SELİN GENÇTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER BAYBARS TEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: perakende sektörü, zeytinyağı şişe tasarımı, zeytinyağı ambalaj tasarımı, pazarlama ve perakendecilik, retail sector, olive oil bottle design, olive oil packaging design, marketing and retailing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tez, perakende sektöründe zeytinyağı şişe tasarımının mağazalardaki ürün satışlarına etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu tezin kuramsal çerçevesi üç alanın çözümlenmesine dayanmaktadır: (1) pazarlama ve perakendecilik kavramları, (2) pazarlama ve perakende sektöründe ürün unsurları ve tasarımın rolü ve (3) zeytinyağı sektöründe zeytinyağı ürünün markalaşması ve ambalajının tasarımı. Bu tezdeki saha çalışması, İzmir ili kapsamında perakende sektörü örneği olan Migros süpermarketler zincirinde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, perakende sektöründeki gelişmelerin ve zeytinyağı şişe tasarımının (ambalaj tasarımı) mağazalardaki zeytinyağı ürün satışlarına nasıl katkıda bulunduğu sorusunu cevaplamaya çalışmaktadır. Bu bağlamda, zeytinyağı şişe tasarımının Migros süpermarketler zincirindeki mağaza müşterileri için ürün satışlarına etkilerini ortaya koymak üzere, yüz yüze anket uygulaması ile katılımcıların demografik bilgileri ve zeytinyağı tüketim sıklığı, zeytinyağı ürün, marka ve ambalaj algısı ile satın alma kararları arasındaki ilişkiler incelenmiş ve detaylı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to investigate the effects of olive oil bottle design on product sales in stores in the retail sector. The theoretical framework of this dissertation is based on the analysis of three areas: (1) marketing and retailing concepts, (2) product components and design in marketing and retailing, and (3) branding and packaging of olive oil in the olive oil sector. The field study in this dissertation was carried out in Migros supermarket chain, which is an example of retail sector within the scope of İzmir province. This study seeks to answer the question of how the developments in the retail sector and the olive oil bottle design (packaging design) contribute to the sales of olive oil in stores. Within this context, in order to reveal the effects of the olive oil bottle design on product sales for the customers of Migros supermarket chain, the demographic information of the participants and the relationship between their olive oil consumption frequency, olive oil product, brand and packaging perception, and purchasing decisions were investigated and evaluated in detail through a face-to-face questionnaire.