Seyahat motivasyonunu etkileyen gastronomik unsurlar: İzmir yarımada örneği
Gastronomic elements stimulating travel motivations: Case of İzmir peninsula
  1. Tez No: 477394
  2. Yazar: SENEM EMİNE ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKÇE ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, seyahat motivasyonu, turizm, Gastronomy, travelling motivation, tourism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Gastronomi turizmi, turistlerin farklı kültürlerin yemeklerini tatmak, yeni yiyecek içecek deneyimleri yaşamak için yaptıkları kültür seyahatleridir. Gastronomi turistleri de diğer kültürlerin yaşamları hakkındaki meraklarını o kültürlerin yemekleri aracılığıyla gidermek için seyahat eden turistler olarak açıklanmaktadır. Gastronomi turistleri için seyahat motivasyonu olan gastronomik unsurların tespit edilmesi gastronomi turizminin geliştirilmesi gereken yönlerini belirlemek açısından önemlidir. Bu çalışma, turistlerde seyahat motivasyonu oluşturan gastronomik unsurların tespit edilmesi ve bu unsurlardan yola çıkarak İzmir, Yarımada (Urla, Seferihisar, Selçuk, Çeşme ve civar köyleri) turizminin gastronomik cazibe unsurlarının (gastronomi turları, festivalleri, müzeleri ile üretici pazarları, restoranlar, coğrafi işaretleme, yöreye has özel yiyecek ve içecekler vb.) belirlenerek seyahat motivasyonu açısından değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla görüşme tekniği yöntemi kullanılan nitel araştırma kapsamında İzmir'de gastronomi konusunda söz sahibi katılımcılara İzmir ve Yarımada gastronomisine yönelik 19 adet açık uçlu soru yöneltilmiştir. Buradan elde edilen sonuçlar İzmir ve Yarımada mutfak kültürünün temelinde yatan kültür çeşitliliği ve sağlıklı mutfak özelliklerinin, sembolik yiyecek ve içeceklerinin, düzenlenen gastronomi festivalleri ve turlarının, vb. gastronomi turizminin geliştirilmesi için potansiyel taşıdığını ve seyahat motivasyonu yaratabildiğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, gastronomi alanında İzmir'in zenginliğinin ortaya konması için yapılması gerekenler, ürün geliştirme, daha fazla tanıtılması ve uluslararasılaşma ve daha pek çok konuda gastronomi turizmini gelişimine yönelik bulgular bu çalışmada açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Gastronomy tourism is a type of cultural tourism that allows tourists to taste different culinary of different cultures and experience new food and beverages. Gastronomy tourists can be defined as tourists who experience other cultures and lifestyles through with foods and beverages. Defining the role of gastronomic elements that stimulates tourists to travel to destinations is the initial step to improve and develop the gastronomy tourism accordingly. This research aims to explore the gastronomic elements that boosts travel motivations for tourists and thereby define and examine the gastronomic attractions (gastronomy tours, gastronomy festivals, gastronomy museums and producers market, restaurants, geographical indications, local foods and beverages etc.) in İzmir Peninsula (Urla, Seferihisar, Selçuk, Çeşme etc.). The research findings derived from the qualitative research that is conducted on gastronomy reveal that İzmir Peninsula has an enormous potential that could influence the primary travel motivations of gastro tourists with its culinary, variety of healthy food, gastronomy festivals and tours. In addition, what could be done to reflect the richness of İzmir culinary and create a gastronomy tourism concept is discussed here in the thesis.