Gastronomik kimlik ve destinasyon imajı arasındaki ilişkide yöresel yemek tüketim motivasyonunun rolü
The role of local food consumption motivation in the relationship between gastronomic identity and destination image
  1. Tez No: 784849
  2. Yazar: SEDA İDİKUT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERDİ BİŞKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon İmajı, Gastronomik Kimlik, Yöresel Yemek Tüketim Motivasyonu, Konya, Baskılayıcı Rol, Destination Image, Gastronomic Identity, Local Food Consumption Motivation, Konya, Suppresor Effect
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Destinasyon imajı, bir bölgeyi ziyaret eden bir kişinin ziyaret öncesi ve sonrasında zihninde oluşan bölgeye ilişkin genel yargıdır. Bu yargıyı etkileyen birçok unsur olabilir. Gastronomik kimliğin de bu unsurlardan biri olabileceği düşünülmektedir. Gastronomik kimlik bir destinasyonun yemek kültürünü yansıtması ve her destinasyonda kendine özgü olması sebebiyle turistlerin seyahat kararlarında önemli bir unsur olarak görülmektedir. Benzersiz gastronomik kimlik yaratabilen destinasyonlar rakipleri karşısında üstünlük sağlamakla birlikte turistler için de cazip hale gelmektedir. Yöresel yemek tüketim motivasyonu ise bireylerin ziyaret ettikleri yerde yöresel yemekleri tüketme isteklerini ve nedenlerini açıklamaktadır. Bu araştırmada gastronomik kimliğin destinasyon imajı üzerindeki etkisinin belirlenmesi ve yöresel yemek tüketim motivasyonunun bu etkideki rolünün tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmış ve elde edilen veriler kurulan yapısal model aracılığıyla test edilmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda, Konya'yı ziyaret eden 628 kişiden elde edilen verilerin analiz edilmesiyle gastronomik kimliğin destinasyon imajı üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca yöresel yemek tüketim motivasyonunun gastronomik kimliğin destinasyon imajı üzerindeki etkisinde baskılayıcı etkiye sahip olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle yöresel yemek tüketim motivasyonu arttıkça gastronomik kimliğin destinasyon imajı üzerindeki etkisi artmaktadır. Aynı zamanda, araştırmaya katılan katılımcıların Konya'ya ilişkin destinasyon imajı algılarının olumlu olduğu, Konya'nın gastronomik kimliğinin katılımcılar tarafından olumlu algılandığı ve katılımcıların yöresel yemek tüketim motivasyonlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Destination image is the general judgment about the region formed in the mind of a person visiting a region before and after the visit. There may be many factors affecting this judgment. Gastronomic identity is thought to be one of these factors. Gastronomic identity is seen as an important factor in the travel decisions of tourists because it reflects the food culture of a destination and is unique in each destination. Destinations that can create a unique gastronomic identity can become attractive to tourists as well as gaining an edge over their competitors. Local food consumption motivation explains the desire and reasons of individuals to consume local food in the place they visit. In this study, it is aimed to determine the effect of gastronomic identity on the destination image and to determine the role of local food consumption motivation in this effect. Questionnaire technique was used as a data collection tool in the research and the obtained data were tested through the established structural model. For the purpose of the research, it was concluded that the gastronomic identity had an effect on the destination image by analyzing the data obtained from 628 people who visited Konya. In addition, it has been observed that local food consumption motivation has a suppresor effect on the effect of gastronomic identity on the destination image. In other words, as the motivation to consume local food increases, the effect of gastronomic identity on the destination image increases. At the same time, it was determined that the perceptions of the destination image of the participants regarding Konya were positive, the gastronomic identity of Konya was perceived positively by the participants and the local food consumption motivation of the participants was high.