Esnek çalışma süreleri ve denkleştirme esasına göre çalışma
Flexible working times and working baded on the principle of equalization
  1. Tez No: 477406
  2. Yazar: DAMLA EREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Esneklik, Çalışma Sürelerinin Esnekleştirilmesi, Çalışma Süreleri, Denkleştirme Esasına Göre Çalışma, Flexibility, Flexibility of Working Times, Working Times, Working Based on the Principle of Equalization
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Günümüzdeki teknolojik, ekonomik ve sosyal gelişmeler sonucunda çalışma sürelerinin düzenlenmesinde katı çalışma modeli yerine, çalışma sürelerinin işletmenin ve işletmede yürütülen faaliyetin özelliklerine, ihtiyaçlarına göre taraflarca serbestçe düzenlenebileceği esnek çalışma modelinin benimsenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Çalışma sürelerinin esnekleştirilmesi, taraflara çalışma sürelerini iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi gibi hukuki araçlar ile ihtiyaca ve durumun özelliklerine göre düzenleyebilmelerine, değişen şartlara uyarlayabilmelerine olanak veren bir yaklaşımdır. 4857 Sayılı İş Kanunu ile önceki Kanunda benimsenen katı çalışma modeli yerine esnek çalışma modeli benimsenmiş; katı hükümler yerini daha esnek hükümlere bırakmıştır. Çalışmamızda 4857 Sayılı İş Kanunu ile getirilen esnek çalışma modellerinden biri olan denkleştirme esasına göre çalışma incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of today's technological, economic and social developments, the need for the adoption of a flexible working model, in which the working times can be freely adjusted by the parties, according to the needs of the business and the activities carried out in the business, rather than the strict working model. Flexibility of working times is an approach that allows parties to adjust their working time via legal instruments such as labor contracts or collective agreements and to adapt them to changing circumstances. With the Labor Law No. 4857, a flexible working model was adopted instead of the strict working model accepted in the previous Law; strict provisions have given their place to more flexible provisions. In our study, the examination was made according to the principle of equalization, which is one of the flexible working models introduced by Labor Law No. 4857.