İş Hukukunda esneklik bağlamında denkleştirme uygulamaları
In the flexibility in the context of Business Law practice equalisation
- Tez No: 558332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL YUVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Esneklik, Esnek Çalışma Modelleri, Çalışma Süreleri, Denkleştirme, Denkleştirme Uygulaması, Flexibility, Flexible Working Models, Working Hours, Equalization, Equalization Practice
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Kitle üretiminin, yerini zamanla uzmanlık üretimine bırakmasıyla, katı uygulamalardan vazgeçilip esnek yönetim anlayışı benimsenmeye başlanmıştır. Günümüze gelinen süreçte artık, işletmenin korunması, işçiyi korumak olarak algılanmakta, çalışma ilişkilerinde esnek çalışma şekilleri ve süreleri önemli bir yer tutmaktadır. Türk İş Hukukunda da 4857 sayılı İş Kanunu ile 1475 sayılı İş Kanunu'nda yer almayan birçok yeni düzenleme getirilerek bu kanunun işveren örgütleri tarafından katı bulunan hükümleri iyice yumuşatılmıştır. Bu kapsamda yapılan en önemli yenilik, çalışma sürelerinin esnekleştirilmesini sağlayan, sözleşmelerle haftalık normal çalışma süresinin, işyerinde haftanın çalışılan günlerine farklı bir şekilde dağıtılabileceği yönündeki düzenlemesi olmuştur. Esnek çalışma modellerinden, Çağrı Üzerine Çalışma, Geçici İş İlişkisi, Telafi Çalışması, Uzaktan Çalışma, Denkleştirme Süresi(Sıkıştırılmış/Yoğunlaştırılmış İş Haftası) gibi türleri de ilk kez bu kanunda yer almıştır. Bu modellerden, çalışma sürelerinin ayarlanarak yoğunlaştırılmış ve denkleştirilmiş iş haftaları şeklinde düzenlenebilmesi imkânı sağlayan Denkleştirme, kanunun radikal sayılabilecek değişikliklerinden en önemlisidir, denilebilir. Tezimizde, esneklik, esnek çalışma modelleri ve bu modeller içinde yer alan denkleştirme uygulamaları, inceleme konusu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the mass production has given place to the expertise production in time, rigid practices has been abandoned and the flexible management mindset has been adopted. At the present time, the protection of enterprise is perceived as protecting employees, and flexible working styles and hours have an important place in labour relations. In Turkish Labor Law, many new regulations, which is not included in the Labor Law No. 1475, were made in the Labor Law No. 4857 and it softened the terms perceived as rigid by employers' organizations. In this context, the most important innovation was the arrangement that brings flexibility to working hours, in such a manner that standart weekly working hours can be differently distributed in working days of the week with contracts. The flexible working models such as On Call Work, Temporary Working Relationship, Compensatory Working, Remote Working, Equalization Time (Condensed / Intensive Working Week) were included in this law for the first time. It is possible to say that the equalization among these models is the most important one of the radical changes in this law, since it enables to make adjustment as condensed and equalized working weeks by setting working hours. In this thesis, the flexibility, flexible working models and equalization practices among these models were examined in detail.