Sorgum (sorghum bicolor (l.) moench)'da ekim zamanı ve bitki sıklığının verim öğelerine etkisi
Effect of sowing time and plant density on yield components of sorghum
- Tez No: 47743
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YAVUZ EMEKLİER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sorgum, bitki sıklığı, sıra üzeri mesafesi, ekim zamanı
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ SORGUM ( Sarpım bicolor (L. ) Moench ) ' DA EKİM ZAMANI VE BİTKİ SIKLI?ININ VERİM Ö?ELERİNE ETKİSİ N. FUNDA KÖKSOY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman Doç. Dr. H. Yavuz EMEKLİER 1996, Sayfa: 66 Jüri : Prof. Dr. Didar ESER : Prof Dr. Yusuf KIRTOK : Doç. Dr. H. Yavuz EMEKLİER Araştırma 1995 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme parsellerinde yürütülmüştür. Beydan sorgum çeşidi 3 farklı ekim zamanı ( 20 Nisan, 5 Mayıs, 20 Mayıs ) ve 3 farklı bitki sıklığında (40 xl0, 40 x 15, 40 x 20 cm ) ekilmiştir. Araştırma sonuçları aşağıdaki gibi özetlenebilir. Bitki sıklıklarına göre bitki boyu 96.04, 89.05 ve 78.88 cm; bitkide yaprak sayısı 10.77, 10.42 ve 10.12 adet; bayrak yaprak uzunluğu 23.51, 25.79 ve 28.73 cm; bayrak yaprak genişliği 4.59, 5.08 ve 5.49 cm; salkımda yan dal sayısı 49.70, 52.88 ve 55.28 adet; salkım tane ağırlığı 26.63, 34.30 ve 43.68 g/bitki saptanmıştır. Birim alan tane veriminde en yüksek ortalama 484.47 g/m2 ile 40 x 20 cm bitki sıklığı ve 20 Nisan ekim tarihinde, en düşük ortalama 144.29 g/m2 ile 40 x 20 cm bitki sıklığı ve 20 Mayıs ekim tarihinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT MASTER THESIS EFFECT OF SOWING TIME AND PLANT DENSITY ON YIELD COMPONENTS OF SORGHUM ( Sorghum bicolor (L. ) Moench ) N. FUNDA KÖKSOY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor Assoc. Prof. Dr. H. Yavuz EMEKLİER 1996, Page: 66 Jury Prof. Dr. Didar ESER Prof Dr. Yusuf KIRTOK Assoc. Prof. Dr. H. Yavuz EMEKLİER Research was conducted in experimental plots of Field Crops department, Faculty of Agriculture, Ankara University in the year of 1995. Variety of sorghum Beydan was sown on three sowing time (April 20th' May 5th and May 20th ) and three plant density (40 x 10 cm, 40 x 15 cm and 40 x 20 cm). Depending on this research results could be summarized as follow: According to plant density as an average; the plant height 96.04, 89.05 and 78.88 cm; the number of leaf per plant 10.77, 10.42 and 10.12; the length of flag leaf 23.51, 25.79 and 28.73 cm; the blade of flag leaf 4.58, 5.07 and 5.49 cm, the number of first branch of panicle 49.79, 52.88 and 55.28 ; seed weight of panicle 26.63, 34.30 and 43.68 g respectively were obtained. The highest and lowest seed yield were determined in 40 x 20 cm plant density as 484.47 g/m2 and 144.28 g/m2 on sowing time April and May 20 respectively. Key Words : Sorghum, plant density, within the row spacing, sowing time.