Kadının sosyalleşmesinde geleneksel oyunların rolü (Silifke yöresi örneği)
The role of traditional games in the socialization of women (Silifke region example)
- Tez No: 477441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHİYE KÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Folklore, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Silifke, Oyun, Halk oyunları, Halk oyunlarının, Silifke, Games, Folk dance, Folk dance functions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Oyun insanların yaşamsal uğraşılarından biridir. Oyun kavramı daha çok eğlenmek ve boş zamanları eğlenceli bir şekilde değerlendirmek olarak algılanmaktadır. Ancak, oyunların bireyler için, tarihin her döneminde eğitim, beden ve ruh sağlığı, kişisel gelişim ve sosyalleşme açısından önemli işlevleri olduğu bilinmektedir. Toplumların ve kültürlerin ortaya çıkmasında ve bunların devamlılığında da oyunların rolü büyüktür. Bu çalışmanın konusunu Silifke Yöresi kadın oyunlarının kadınların kişisel kimlik gelişimi ve sosyalleşmelerine olan etkileri oluşturmaktadır. Yöre insanı ve oyun ilişkisinin anlaşılabilmesi için Silifke tarihi, coğrafyası, yöredeki ekonomik faaliyetler ve iklimle ilgili genel bilgiler verilererek konuya adım atılmıştır. Oyun ve Türk toplumunun oyun kavramıyla olan ilişkisinin ele alındığı bölümler konuya girişi oluşturmaktadır. Bu bölümlerden sonra çalışmanın asıl temasını oluşturan Silifke Yöresi'nde kız çocuklarının oynadığı çocuk oyunları ve kadınlar arasında oynanan halk oyunları, köy seyirlik oyunları ile birer ev içi geleneksel üretim faaliyeti olduğu halde içinde oyun unsuru bulunduran kimi uygulamalar ve bunların işlevleri anlatılmıştır. Yöreden derlenen kadın oyunları ve kız çocuklarının oynadıkları oyunlar ve içerisinde oyun unsuru bulunduran kimi ev içi geleneksel üretim faaliyetlerinin işlevleri değerlendirildiğinde, bunların kadınlara tüm yaşamlarını etkileyen pek çok bilgi ve beceri kazandırdığı görülmektedir. Oyunların kadınların yaratıcılığında, kimlik gelişiminde, problem çözmelerinde, duygusal gelişimlerinde, üretim faaliyetlerinde, iletişim kurmalarında ve sosyalleşmelerinde önemli rol oynadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Games people is one of the vital challenge. The concept of the game more fun and leisure are perceived to be evaluated in a fun way. However, for individual game, every period of history education, physical and mental health, is known to have important functions in terms of personal development and socializing. The emergence of societies and cultures and their role in the game is great devemlılıg. The personal identity of the subject of the development of women's studies, folk games and women constitute the effects of socialization. Silifke game history to understand the local people and relationships, geography, economic activities and general information about the climate in the region has taken steps to verilererek issues. Games section of Turkish society and discussed the concept of the games are correlating with the introduction to the topic. After this chapter, which constitutes the main theme of working girls in Silifke children play in the children's games and folk games played between women, village theatrical games with an element in the game even though the domestic traditional production activities of ulundur that some applications and their functions are described. When the women's game, collected from local and girls games they play and in game elements of some domestic traditional production activities contain functions, it is observed that saves a lot of knowledge and skills that affect their whole life to their women. women's creativity in the game, the identity development, problem solving, their emotional development, manufacturing activity has been found to play an important role in communicating and socializing.