Türkiye'de 2000 sonrası dönemde sosyal nitelikli harcamaların gelir dağılımı üzerindeki etkisi
The effect of social expenditures on income distribution in Turkey in the post 2000 period
  1. Tez No: 904418
  2. Yazar: BUKET AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Politika, Sosyal Harcama, Eğitim Harcaması, Sağlık Harcaması, Gelir Dağılımı, Social Policy, Social Expenditure, Education Expenditure, Health Expenditure, Income Distribution
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye'de 2000 Sonrası Dönemde Sosyal Nitelikli Harcamaların Gelir Dağılımı Üzerindeki Etkisi Buket AKSOY Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı Maliye Programı Sosyal harcamalar yoksulları, gelirini kaybedenleri ve insanca yaşamak için sosyal yardıma ihtiyaç duyanları hedef almaktadır. Refah devletinde önemli bir rol oynayan sosyal harcamalar düşük gelirli gruplara yönelik harcamalar olduğundan gelir dağılımını pozitif yönde etkileyebilmektedir. Bu çalışmada Türkiye'de 2000sonrası dönemde sosyal nitelikli harcamaların gelir dağılımı üzerindeki etkisi değerlendirilmektedir. Birinci bölümde; sosyal politikanın tanımı, hedefleri ve tarihsel gelişiminden bahsedilmiştir. Sosyal devlet, sosyal harcama ve sosyal yardım kavramları açıklanarak bunlara neden ihtiyaç duyulduğu ve ne gibi pozitif dışsallıklar sağladıklarına yer verilmiştir. İkinci bölümde; günümüzde yaşanan sosyal sorunlardan yoksulluk, gelir dağılımı ve sosyal dışlanmaya yer verilmiştir. Seçilmiş OECD ülkeleri ile Türkiye'nin eğitim, sağlık ve sosyal harcamaları incelenmiş ve Türkiye'nin OECD ülkeleri harcamalarının ortalaması ile karşılaştırılmıştır. Türkiye'nin eğitim, sağlık ve sosyal koruma harcamalarının gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında yetersiz kaldığı görülmektedir. Üçüncü ve son bölümde ise Türkiye'de sosyal devlet ve sosyal politikanın gelişim sürecine yer verilmiştir. Daha sonra 2000 yılı sonrası Türkiye'nin eğitim, sağlık ve sosyal harcamaları ve bunların GSYH içindeki payları incelenmiştir. Son olarak 2000 yılı sonrası gelir dağılımındaki değişim değerlendirilmiş, son yıllarda artan enflasyon nedeniyle gelir dağılımındaki adaletsizlikte artış yaşandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis The Effect of Social Expenditures on Income Distribution in Turkey in the Post 2000 Period Buket AKSOY Dokuz Eylül University Graduate School Of Social Sciences Finance Department Finance Program Social expenditures target the poor, those who have lost their income and those who need social assistance to live decently. Social expenditures, which play an important role in the welfare state, can positively affect income distribution since they are expenditures for low-income groups. In this study, the impact of social expenditures on income distribution in Turkey after 2000 is evaluated. In the first part; the definition, goals and historical development of social policy are mentioned. The concepts of social state, social expenditure and social assistance are explained, why they are needed and what positive externalities they provide are included. In the second part; poverty, income distribution and social exclusion, which are among the social problems experienced today, are included. Education, health and social expenditures of selected OECD countries and Turkey were examined and compared with the average of Turkey's expenditures in OECD countries. It is seen that Turkey's education, health and social protection expenditures are insufficient compared to developed countries. In the third and last chapter, the development process of the social state and social policy in Turkey is included. Then, Turkey's education, health and social expenditures and their shares in GDP after 2000 were examined. Finally, the change in income distribution after 2000 was evaluated, and it was observed that there was an increase in the inequality in income distribution due to increasing inflation in recent years.