Nemipterus Randalli Russell, 1986'nin Gökova Körfezi'nde bazı biyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some biological characteristics of nemipterus Randalli Russell, 1986 in Gökova Bay
- Tez No: 477859
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Nemipterus randalli, Kılkuyruk Mercan, Lesepsiyen Tür, Gökova Körfezi, Deniz Koruma Alanı, Nemipterus randalli, Randall's Threadfin Bream, Lessepsian Species, Gökova Bay, Marine Protected Area
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sunulan bu tez çalışması, Lesepsiyen ve aynı zamanda ekonomik bir tür olan Kılkuyruk Mercan Balığı (Nemipterus randalli Russell, 1986)'nın Gökova Özel Özel Çevre Koruma Bölgesindeki avlanabilir popülasyonunun bazı biyolojik özelliklerini belirmek amacıyla Mayıs 2015-Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında aylık olarak temin edilen toplam 591 adet bireyin boy, ağırlık ve eşeyleri belirlenerek bu örneklerin boy, ağırlık, yaş ve eşey dağılımları, boy-ağırlık, yaş-ağırlık ve yaş-boy ilişkileri ile kondisyon faktörü ortaya konulmuştur. Oluşturulan örneklemin %31,58 (187)'inin dişi, %68,42 (404)'sinin ise erkek olduğu belirlenmiştir. Popülasyondaki erkek-dişi (E:D) oranının 1:0,46 olduğu ve bu oranın mevsime ve yaş sınıflarına bağlı olarak önemli varyasyonlar gösterdiği tespit edilmiştir. Örneklemi oluşturan bireylerin toplam boylarının 9,7-21,9 cm, ağırlıklarının ise 11,546-150,924 g arasında değiştiği belirlenmiştir. En baskın boy gruplarını %16,72 ile 15 ve 17 cm'lik bireylerin oluştuğu tespit edilmiştir. Yaşları sagittal otolitlerle belirlenmiş 221 adet N. randalli bireyinde yaşın dişi bireylerde I-IV yaş arasında, erkeklerde ise I-V yaş arasında değiştiği saptanmış ve bu bireylerin büyük kısmının II. (% 42,53) yaş grubunda olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmamızda elde edilen maksimum yaşın, Akdeniz'de şu ana kadar rapor edilen en büyük yaş olduğu (V), önceki çalışmalardan farklı olarak ise“0”yaş grubuna ait bireylerin elde edilemediği görülmüştür. Dişi bireylere ait gonadosomatik indeks (GSI) değerinin Aralık ayından itibaren artmaya başladığı, Haziran ayında maksimum değere ulaştığı, bundan sonra ise kademeli olarak azalarak Kasım ayında minimum seviye ulaştığı görülmüştür. Çalışmada incelenen türe ait sonuçların özellikle Akdeniz'e Özgü Deniz Koruma Alanlarında İstilacı türlerin yönetimine katkı sağlaycağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Presented study carried out between May 2015 – April 2016 to identify some biological features of catchable Randall's threadfin bream (Nemipterus randalli Russell, 1986) population that is Lessepsian and economically valuable. In this study length and weight measured and gender distribution determined for each specimen and also length-weight, age-weight and age-length relationships determined in total 591 individual. 31,58% (187) of the samples were calculated as female and 68,42 (404) of them male. M:F ratio calculated as 1:0,46 and it is determined that this ratio cariates depending on seasons and age intervals. Total length vary between 9,7 – 21,9 cm and weight vary between 11,546 – 150,924 g. Dominant length interval identified as 15-17 cm individuals with 16,72% rate. Sagittal otoliths used for determination of age on 221 N. randalli individuals. Females were between I-IV, males were between I-V and most of the individuals identified within II. age group (42,53%). Regarding to earlier studies, maximum age (V) for Mediterranean reported in this study. Unlikely to other studies, individuals in“0”age group couldn't gathered. GSI values of female speciments starts to increase in December, reaches to maximum level in June, then gradually decrease. Finally reaches to minimum level in November. Results will contribute to management of invasive species, especially in Marine Protected Areas of Mediterranean.