Çok yıllık çavdarda (Secale montanum Guss.) bazı kimyasal mutagenlerin sitogenetik etkileri
- Tez No: 47786
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVİNÇ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Perennial rye (Secale montanwn Guss.), Ethylmethane sulphonate (EMS), Sodium azide, Mutation, Cytogenetic.
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇOK YILLIK ÇAVDARDA {Secale mortomun Guss.) BAZI KİMYASAL MUTAGENLERİN SİTOGENETİK ETKİLERİ ASLI DIVANLI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr.Dr.Sevinç ASAL 1996, Sayfa: 43 Jüri: Prof.Dr.Dr. Sevinç ASAL Prof. Dr. Tahsin KESİCİ Doç.Dr.Şenay SÜMER Bu çalışmada, kimyasal mutagenlerden Etil metan sülfonat (EMS) ve sodyum azidin çok yıllık çavdarda meydana getirdiği morfolojik ve sitolojik etkiler araştırılmıştır. Bu amaçla, çok yıllık çavdar tohumları her grupta 50 adet olmak üzere, EMS'nin 0.005 M ve 0.010 M solüsyonlarında 6 saat, sodyum azidin 0.050 M ve 0.25 M solüsyonlarında ise 2 saat süre ile bekletilerek muamele edilmişlerdir. Mutagen muamelesine maruz bırakılmış tohumlarda çimlenme oram, kök uzunluğu, fide yüksekliği gibi morfolojik özelliklerde meydana gelen değişiklikler ile bitki kök ucu hücrelerinde gözlemlenen sitolojik değişiklikler incelenmiştir. Her iki mutagenin de mitoz bölünme evresinde kromozom aberasyonlarına neden olduğu, ancak morfolojik özellikler üzerine sadece sodyum azidin etkili olduğu saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Çok yıllık çavdar {Secale montanum Guss.), Etil metan sülfonat (EMS), Sodyum azid, Mutasyon, Sitogenetik.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Master Thesis CYTOGENETIC EFFECTS OF SOME CHEMICAL MUTAGENS ON PERENNIAL RYE (Secale montamim Guss.) Ash DIVANLI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof.Dr.Dr.Sevinç ASAL 1996, Page: 43 Jury: Prof.Dr.Dr.Sevinç ASAL Prof.Dr.Tahsin KESİCİ Assoc.ProtDr.Şenay SÜMER In this study, morphological and cytological effects of Ethylmethane sulphonate (EMS) and sodium azide as chemical mutagens on perennial rye were investigated. In each group 50 seeds were treated with two different concentrations of EMS (0.005 M and 0.010 M) and sodium azide (0.050 M and 0.25 M) solutions for 6 and 2 hours respectively. Changes on morphological features such as germination rate, root length and seedling height of the seeds treated with mutagens and cytological changes in root tip cells were observed. Both mutagens induced chromosomal abberations in mitosis, but only sodium azide treatments were effective on morphological features.