Sepsisli ratlarda deksmedetomidin ve midazolamın immünite üzerine etkileri
Effects of dexmedetomidine and midazolam on immunity in sepsis rats
  1. Tez No: 477961
  2. Yazar: FEYZA YAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÜNAL KANTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, deksmedetomidin, midazolam, immünite, Sepsis, dexmedetomidine, midazolam, immünity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş: Sepsis yıllarca tıp dünyasının tedavisi güç ve mortalitesi yüksek sorunlarından biri olmuştur. Sepsis ve septik şok acil tedavi edilmesi gereken, günümüzde hala önemli ölçüde mortalite ve morbiditeye sahip klinik bir tablodur; mortalite oranı ortalama olarak %40'ın üzerindedir. Uzun süren çalışmalar sonucunda sepsis sendromunun konakçının infeksiyon etkenine karşı geliştirdiği bir grup yanıtlar dizisi olduğu, klinik bulgularda salıverilen sitokinlerin büyük oranda sorumlu olduğu anlaşılmıştır. Sedatif ilaçlardan olan hem peroperatif hemde postoperatif kullanılabilen deskmedetomidin ve midazolam ilaçlarının immünite üzerine olumlu etkilerini gösteren yayınlar olmuştur. Çalışmamızda bu ilaçların sepsis modeli oluşturulmuş ratlarda immünite üzerine etkilerini araştırdık. Materyal Metod: Bu çalışmada sepsis ya da herhangi bir hastalığı olmayan 40 farede sepsis yapılarak iki anestezik ilacın immünite üzerine etkilerini incelemek hedeflendi. Böbrek ya da karaciğer fonksiyon bozukluğu olmayan 40 erkek fare rastgele dört gruba ayrıldı. Kontrol grubunun batın bölgesi açılıp dışarı çıkartıldı ve tekrar yerine yerleştirilerek süture edildi. Sepsis grubuna ÇLD yapıldı. Deksmedetomidin grubuna ÇLD yapıldıktan 8 saat sonra deksmedetomidin 0.01 mg/kg dozda verildi. 24 saat sonra kan ve doku örnekleri alınıp IL-1, IL-6 ve TNF alfa düzeyleri bakıldı. Midazolam grubuna ÇLD yapılıp 8. Saatte 0,01 mg/kg dozda midazolam verildi. 24 saat sonra kan ve doku örnekleri alınıp IL-1, IL-6 ve TNF alfa düzeyleri bakıldı. Alınan doku ve kan örnekleri üreticinin yönergelerine göre ELISA kitleriyle çalışıldı. Bulgular: Kontrol grubuyla kıyaslandığında sepsis grubunda TNF-α, IL-1 ve IL-6 düzeyleri yüksek bulunmuştur. Deksmedetomidin verilen grupta bu parametrelerde hem serumda hem de dokularda anlamlı düşüş görülmüştür. Midazolam verilen grupta TNF-α, IL-1 ve IL-6 değerleri de serum da ve dokuda anlamlı bir düşüş olduğu kaydedilmiştir. Sonuç: ÇLD modeli sepsis oluşturmada başarılı bir yöntemdir. Deksmedetomidin ve midazolamın sepsisin oluşturduğu proinflamatuvar sitokinleri düşürmede etkili olduğu görülmüştür. Deksmedetomidin ve midazolamın bu iyileştirici etkileri immünmodulatör etkileri ile açıklanabilmiştir.
Özet (Çeviri)
Background: Sepsis is one of the serious health problems whose management is very difficult and it has high mortality rates around the world for many years. Sepsis and septic shock is a clinical picture which needs to be treated urgently because of having high mortality and morbidity rates. Its mortality rate is over 40%. Many previous studies showed that sepsis syndrome is a series of response reactions of host against infectious agent. It was found that release of cytokines is largely responsible for occurrence of clinical signs and symptoms. Positive effects of dexmedetomidine and midazolam on immunity have been showed by many studies. These drugs have been used with the aim of sedation in both preoperative and postoperative period.In this study, we aimed to compare the effects of dexmedetomidine and midazolam on immunity in experimental rat model in which sepsis will be induced. Materials and Methods: In this study, it was aimed to investigate the effects of two anesthetic drugs on immunity by sepsis in 40 mice without any sepsis. Forty male mice without renal or hepatic dysfunction were randomly divided into four groups. The control group underwent simple laparotomy and a sham operation. Only cecal ligation and puncture was performed in septic group. Eight hours after CLP, dexmedetomidine groups was given at a dose of 0.01 mg / kg dexmedetomidine. Eight hours after CLP, 0.01 mg / kg midazolam was given for midazolam groups. Twenty four hour after CLP, blood samples were collected from all groups to measure IL-1,IL-6 and TNF-α. Additionally liver and kidney tissues were examined for histopathologic changes. Results: Compared with the control group, TNF-α, IL-1 and IL-6 levels were found to be high in sepsis group. In the group receiving dexmedetomidine, these parameters showed a significant decrease in both serum and tissues. TNF-α, IL-1 and IL-6 levels were also significantly decreased in the serum and the tissue in the midazolam group. Conclusions: The CLP model is a successful method for creating sepsis. Dexmedetomidine and midazolam have been shown to be effective in lowering the 52 proinflammatory cytokines produced by sepsis. These curative effects of dexmedetomidine and midazolam could be explained by immunomodulatory effects.