Süt molar dişlerin mod kavitelerinde farklı tip kompozit rezinlerin stres dağılımlarının incelenmesi
Investigation of stress distribution of different types of composite resinsin mod cavities of primary molar teeth
- Tez No: 801808
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM GÜLER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: MOD kavite, fiber ile güçlendirilmiş kompozit, geleneksel yüksek dolduruculu hibrit kompozit, bulk-fill kompozit, inkremental teknik, bulk teknik, süt molar diş, stres dağılımı, MOD cavity, fiber-reinforced composite, conventional high-fill hybrid composite, bulk-fill composite, incremental technique, bulk technique, primary molar, stress distribution
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı süt molar dişlerin MOD kavitelerinin restorasyonunda kullanılan farklı tip kompozit rezinlerin [fiber ile güçlendirilmiş kompozit (EverX Posterior, GC, Leuven, Belçika), geleneksel yüksek dolduruculu hibrit kompozit (Clearfil AP-X, Kuraray, Japan) ve bulk-fill kompozit (Filtek Bulk Fill Posterior, 3M ESPE, St. Paul, MN, USA)] stres dağılımlarının sonlu elemanlar yöntemi (SEY) ile incelenmesi ve restorasyonsuz dişte oluşan stres değerleri ile karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Ortodontik nedenlerle çekilmiş, çürük, çatlak veya dolgu bulunmayan bir adet mandibular süt ikinci molar diş kullanılarak bilgisayar ortamında üç boyutlu üç diş modeli oluşturulmuştur. Model 1: restorasyonsuz diş modeli (kontrol grubu), Model 2: kompozit rezin kullanılarak restorasyon yapılan MOD kaviteli diş modeli (inkremental teknik) ve Model 3: kompozit rezin kullanılarak restorasyon yapılan MOD kaviteli diş modeli (bulk teknik). MOD kaviteli diş modellerinde test edilen üç farklı tip kompozit rezinin özellikleri kullanılarak alt gruplar oluşturulmuştur. Model 2A: alt tabakada fiber ile güçlendirilmiş kompozit, üst tabakada geleneksel yüksek dolduruculu hibrit kompozit rezin kullanılarak restorasyon yapılan diş modeli, Model 2B: alt tabakada fiber ile güçlendirilmiş kompozit, üst tabakada bulk-fill kompozit rezin kullanılarak restorasyon yapılan diş modeli, Model 2C: alt ve üst tabakada geleneksel yüksek dolduruculu hibrit kompozit rezin kullanılarak restorasyon yapılan diş modeli, Model 2D: alt ve üst tabakada bulkfill kompozit rezin kullanılarak restorasyon yapılan diş modeli, Model 3A: bulk-fill kompozit rezin kullanılarak restorasyon yapılan diş modeli. Süt dentisyonda ısırma kuvvetinin simülasyonu için ANSYS (Ansys Workbench 18.0, Canonsburg, Pensilvanya) programında modellere süt ikinci molar dişin okluzal temas noktaları dikkate alınarak dikey ve oblik yönde 245 N'luk kuvvet uygulanmıştır. Toplam altı sayısal model üzerinde SEY kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Analiz iv sonucunda mine, dentin ve MOD restorasyon (alt ve üst tabaka) için maksimum Von Mises stres değerleri hesaplanmıştır. Bulgular: Tüm modellerde oblik yönde uygulanan kuvvetler sonucunda elde edilen stres değerleri, dik yönde uygulanan kuvvetler sonucunda elde edilen stres değerlerinden yüksek bulunmuştur. Tüm modellerde minede elde edilen stres değerleri dentinde elde edilen stres değerlerinden yüksek bulunmuştur. Hem minede hem de dentinde Model 3A'da Model 2'nin tüm alt gruplarından daha düşük stres değerleri elde edilmiştir. Alt tabakada Model 2'nin tüm alt gruplarında benzer stres değerleri tespit edilmiştir. Üst tabakada Model 2'nin tüm alt gruplarında ve Model 3A'da dikey yönde uygulanan kuvvetler sonucunda benzer stres değerleri elde edilirken, oblik yönde uygulanan kuvvetler sonucunda Model 3A'da daha yüksek stres değerleri elde edilmiştir. Sonuçlar: Süt dişlerinin derin MOD kavitelerinin restorasyonunda inkremental teknik kullanımı tercih edilecekse; mine ve dentinde benzer stres değerleri sergiledikleri için fiber ile güçlendirilmiş kompozit, geleneksel hibrit kompozit veya bulk-fill kompozit kombinasyonları kullanılabilir. Bununla birlikte, mine ve dentinde daha düşük stres değerleri elde edildiği için bulk-fill kompozitlerin inkremental teknik yerine bulk teknik ile uygulanması tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF STRESS DISTRIBUTION OF DIFFERENT TYPES OF COMPOSITE RESINS IN MOD CAVITIES OF PRIMARY MOLAR TEETH Aim: The aim of this study is to examine the stress distribution of different types of composite resins [fiber-reinforced composite (EverX Posterior, GC, Leuven, Belgium), conventional high-fill hybrid composite (Clearfil AP-X, Kuraray, Japan) and bulk-fill composite (Filtek Bulk Fill Posterior, 3M ESPE, St. Paul, MN, USA)] used in the restoration of MOD cavities of primary molar teeth by the finite element method (FEM) and to compare them with the stress values in the tooth without restoration. Materials and Methods: Three three-dimensional tooth models were created in a computer environment using a mandibular primary second molar tooth that was extracted for orthodontic reasons without caries, cracks, or fillings. Model 1: tooth model without restoration (control group), Model 2: MOD cavity tooth model restored using composite resin (incremental technique), and Model 3: MOD cavity tooth model restored using composite resin (bulk technique). Subgroups were formed using the properties of 3 different types of composite resins tested in the MOD cavity tooth model. Model 2A: a tooth model restored using the fiber-reinforced composite in lower layer and the conventional high-fill hybrid composite resin in upper layer, Model 2B: a tooth model restored using the fiber-reinforced composite in lower layer and the bulk-fill composite resin in the upper layer, Model 2C: a tooth model restored using the conventional high-fill composite resin in lower and upper layers. Model 2D: a tooth model restored using the bulk-fill composite resin in lower and upper layers, Model 3A: a tooth model restored using by bulk-fill composite resin. For the simulation of the bite force in the primary dentition, a force of 245 N was applied to the models in the vertical and oblique directions in ANYS (Anys Workbench 18.0, Canonsburg, Pennsylvania) program, taking into account the occlusal contact points of the primary second molar. A total of six numerical models were analyzed using SEY. As a result vi of the analysis, maximum Von Mises stress values were calculated for enamel, dentin and MOD restoration (lower and upper layers). Results: In all models, the stress values obtained as a result of the forces applied in the oblique direction were higher than the stress values obtained as a result of forces applied in the vertical direction. In all models, the stress values obtained in enamel were higher than the stress values obtained in dentin. Lower stress values were obtained in Model 3A than all subgroups of Model 2 in both enamel and dentin. In the lower layer, similar stress values were determined in all subgroups of Model 2. In the upper layer, similar stress values were obtained in all subgroups of Model 2 and Model 3A as a result of forces applied in the vertical direction, while higher stress values were obtained in Model 3A as a result of forces applied in the oblique direction. Conclusion: If the use of the incremental technique is preferred for the restoration of deep MOD cavities of primary teeth, fiber-reinforced composite, conventional highfill hybrid composite or bulk-fill composite combinations can be used because they exhibit similar stress values in enamel and dentin. However, the bulk-fill composites should be applied with the bulk technique instead of the incremental technique, as lower stress values are obtained in enamel and dentin.