Evar/tevar yapılmış hastalarda nötrofil/lenfosit oranının mortalite üzerine etkisi
The relationship between mortality and ratio of neutrophil and lymphocyte counts at who has gone to evar/tevar procedure
  1. Tez No: 478130
  2. Yazar: SEYMUR MAMMADOV
  3. Danışmanlar: UZMAN SAYGIN TÜRKYILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Aort anevrizması, Endovasküler, Nötrolif, Lenfosit, Mortalite, Aortic aneurysm, Endovascular, Neutrophyl, Lenphocyte, Mortality
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, aort anevrizmalı hastalarda mortalite ile hematolojik parametrelerden nötrofil-lenfosit oranı (NLO) arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Aort anevrizması nedeniyle EVAR/TEVAR uygulanmış 54 hasta retrospektif olarak incelendi ve tam kan sayımı parametreleri ile işlem sonrası mortalite arasındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: İşlem öncesi Htc düşüklüğü ve Troponin pozitifliği ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişki bulunmakla birlikte diğer parametreler ile mortalite arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç: NLO enflamatuar yanıtın göstergesi olarak birçok hastalığın izleminde prognostik faktör olarak kullanılmaktadır. EVAR/TEVAR sonrası izlemdeki prognostik değerini belirlemek için daha yüksek hasta sayılı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between mortality and ratio of hematological parameters which are neutrophil and lymphocyte counts at who has gone to EVAR/TEVAR procedure with aortic aneurysm diagnosis. Materials and methods: 54 patient researched retrospectively who has gone to EVAR/TEVAR procedure with aortic aneurysm diagnosis and investigated the relationship between mortality and ratio of hemogram parameters which are neutrophil and lymphocyte counts. Results: There was a statistically significant relationship between low hematocrit (Htc) and troponin positivity before the procedure and mortality, but no significant relationship was found between other parameters and mortality Conclusion: NLR is used as a prognostic factor in the follow-up of many diseases as a marker of inflammatory response. There is a need for prospective studies with higher patient numbers to determine the prognostic value of follow-up after EVAR / TEVAR.