Otizm spektrum bozukluğu olan ve olmayan çocuklarda trombosit fonksiyonlarının karşılaştırılması
Comparison of thrombocyte functions in children with and without autism spectrum disorders
- Tez No: 478188
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM GÖKÇEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Otizm, Serotonin, Trombosit, Trombosit fonksiyonu, Autism, Serotonin, Platelet, Platelet Function
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Serotonin sistemi ile ilgili değişikliklerin otizm spektrum bozukluğu (OSB) etyolojisinde önemli rolünün olduğu bilinmektedir. Trombositlerin serotonin sistemi ile ilişkili olduğu bilinmekle birlikte trombositlerin bu konudaki rolleri henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada OSB'li çocuklarda trombosit fonksiyonlarının araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: DSM-5'e göre OSB tanısı almış 40 hasta ve 30 sağlıklı kontrol çalışmaya alındı. Tam kan sayımı yapılarak trombosit morfolojisi ile ilişkili PLT sayısı, MPV, PDW, PCT parametreleri, koagülasyon testleri yapılarak da PT ve aPTT parametreleri değerlendirildi. Trombosit fonksiyonları ise PFA-100 cihazında kollagen-ADP ve kollagen-EPİ kapanma zamanları ölçülerek değerlendirildi. Bulgular: OSB'li hastalar PLT sayısı, MPV, PDW, PCT, PT, aPTT parametreleri açısından kontrol grubu ile karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Ancak trombosit fonksiyonları açısından karşılaştırıldığında OSB'li grupta kollagen-ADP ve kollagen-EPİ kapanma zamanlarındaki uzama kontrol grubuna kıyasla anlamlı oranda daha fazlaydı (p=0,044). Sonuç: Çalışmamızda OSB'li hastalar kontrol grubu ile PLT sayısı, MPV, PDW, PCT, PT, aPTT parametreleri açısından karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Ancak trombosit fonksiyonlarını değerlendiren parametreler açısından karşılaştırıldığında kollagen-ADP ve kollagen-EPİ kapanma zamanlarındaki uzama OSB'li grupta kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha fazlaydı. Bu sonuçlar bize OSB'li çocuklarda trombosit parametrelerinden çok trombosit fonksiyonlarında bozulma olduğunu göstermektedir. Bu veriler ışığında OSB'de trombosit fonksiyonlarının araştırılması, hastalığın patogenezinin anlaşılması ve tedavisi konusundaki kısıtlı bilgilerimizi geliştirmeye katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Changes related to the serotonin system play an important role in the etiology of autism spectrum disorders (ASD). Although it is known that platelets are associated with the serotonin system, their relation to ASD has not yet been elucidated. In this study, we aim to investigate platelet functions in children with ASD. Method: 40 patients with ASD according to DSM-5 and 30 healthy controls were included in the study. A complete blood count was done to measure parameters relating to platelet morphology including platelet count, MPV, PDW and PCT parameters. Moreover PT and aPTT parameters were evaluated through coagulation tests. Lastly, platelet functions were assessed with a PFA-100 device by measuring collagen-ADP and collagen-EPI closure times. Results: There was no significant difference between the groups in terms of PLT count, MPV, PDW, PCT, PT or aPTT parameters for ASD patients when compared to the control group (p> 0.05). However, in terms of platelet functions, the elongation in collagen-ADP and collagen-EPI closure times were significantly higher for the ASD group when compared to the control group (p = 0.044). Conclusion: In our study, no significant difference was found between ASD patients and the control group in terms of PLT count, MPV, PDW, PCT, PT or aPTT parameters. However, for the parameters evaluating platelet functions, the elongation in collagen-ADP and collagen-EPI closure times were significantly higher in the ASD group when compared to the control group. These results may suggest an impairment in platelet function rather than in platelet parameters for children with ASD. In light of these results, further investigation of thrombocyte functions in the ASD may lead to a better understanding of the pathogenesis of ASD and to the development of our limited knowledge of this disease.