Yüksek magnetik alanda safsızlık iletimi
Impurity conduction in the high magnetic field
- Tez No: 47819
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MESUDE SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Localization, Fractional Quantum Hall Effect, Landau Quantization cyclotron radius
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YÜKSEK MAGNETİK ALANDA S AFSKLIK İLETİMİ Bahadır BOYACIO?LU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mesude SA?LAM 1996, Page : 49 Jüri : Doç. Dr. Mesude SA?LAM : Prof. Dr. Tacettin ALTANHAN : Doç. Dr. Gülay DERELİ Bu çalışmada yüksek magnetik alanın lokalizasyon etkisinin ve safsızlık sıçrama iletiminin Kesirli Kuantum Hail Olayı üzerindeki önemi ele alınmıştır. Kuantum Hail Olayı magnetik alanda Landau kuantumlanmasınm doğrudan bir sonucudur. Yüksek magnetik alanda serbest elektron sisteminin enerjileri kesikli Landau düzeyleri şeklinde kuantumlanır. Taban durum landau düzeyine karşı gelen siklotron yarıçapı magnetik uzunluk olarak adlandırılır. Yüksek magnetik alanın uygulanması sonucunda magnetik uzunluk küçülür, ve B>BM!=(2/3)Bkritik için metal-yalıtkan geçişi olur. Bu çalışmada B>Bmi için elektron durumlarının lokalize olduğu, iletimin sıçrama şeklinde olacağı ve Kesirli Kuantum Hail Olayının bu limitte gözleneceği gösterilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Lokalizasyon, Kesirli Kuantum Hail Olayı, Landau kuantumlanması, siklotron yarıçapı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis IMPURITY CONDUCTION IN THE HIGH MAGNETIC FIELD Bahadır BOYACIO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mesude SA?LAM 1996, Page : 49 Jury : Assoc. Prof. Dr. Mesude SA?LAM : Prof. Dr. Tacettin ALTANHAN : Assoc. Prof. Dr. Gülay DERELİ This thesis considers the importance of the localization effect and impurity hopping conduction in the high magnetic field on the Fractional Quantum Hall Effect. The Quantum Hall Effect is a direct consequence of the Landau quantization in a high magnetic field. In high magnetic field the energies of a free electron system are quantized into discrete Landau levels. The cyclotron radius corresponding to the ground state Landau levels is called the magnetic length. As a result of the application of the high magnetic field, magnetic length gets smaller and at a certain field, B>BMi=(2/3)Bcrit., metal-insulation transition occurs. In this study we show that for B>Bmi the electron states will be localized states and the conduction will be hopping conduction and the Fractional Quantum Hall Effect will be observed in this limit.