Atriyal fibrilasyon tanısı ile kardiyoversiyon yapılan hastalarda kardiyoversiyon başarısı ile epikardiyal yağ kalınlığı arasındaki ilişki
Evaluating the relation between epicardial fat thickness and cardioversion success of atrial fibrillation patients
  1. Tez No: 478223
  2. Yazar: SAVAŞ ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERİH KUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Epikardiyal yağ kalınlığı, atriyal fibrilasyon
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Atriyal Fibrilasyon Tanısı ile Kardiyoversiyon Yapılan Hastalarda Kardiyoversiyon Başarısı ile Epikardiyal Yağ Kalınlığı Arasındaki İlişki Amaç: Bu çalışmanın amacı atriyal fibrilasyon (AF) nedeni ile kardiyoversiyon (KV) yapılan hastalarda KV başarısı ile epikardiyal yağ kalınlığı (EYK) arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada AF nedeniyle KV yapılan 203 hasta değerlendirildi. Çeşitli nedenlerden dolayı 103 hasta çalışma dışı bırakıldıktan sonra, kalan 100 hasta ile çalışmaya devam edildi. Hastalar KV sonrası sinüs ritmine dönenler (Grup 1) ve dönmeyenler (Grup 2) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Çalışma popülasyonunun demografik özellikleri, standart 2 boyutlu Doppler ve doku Doppler ekokardiyografi bulguları kaydedildi. AF tanısıyla KV yapılan hastalarda EYK ile KV işlem başarısı arasındaki ilişki istatiksel analiz ile değerlendirildi. Bulgular: Grup 1'de 94 hasta (ortalama yaş 59,5±14,1) ve grup 2'de 6 hasta (ortalama yaş 59±8,7) mevcuttu. İki grup arasında demografik özellikler açısından fark yoktu. Temel ekokardiyografik parametrelerden sol atriyum çapı, sol ventrikül çapları, septum kalınlığı, ejeksiyon fraksiyonu, sol ventrikül kitle indeksi iki grupta benzerdi. EYK açısından 2 grup arasında anlamlı fark mevcuttu (p=0,002). Sonuç: AF nedeniyle KV yapılan hastalarda EYK'da artış, KV işlem başarısındaki azalmayla ilişkili bulundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluating The Relation Between Epicardial Fat Thickness And Cardioversion Success of Atrial Fibrillation Patients. Aim: We aimed to evaluate the relation between epicardial fat thickness and cardioversion (CV) success of atrial fibrillation (AF) patients. Methods: In this study 203 AF patients threated with CV evaluated. After excluding 103 patients for several reasons, study proceeded with the rest 100 patients. After CV. In patients with successfuly converted to sinüs rhythm (group 1) and in patients with failed to converting to sinüs rhythm (group 2). Demographic characteristics of study population, standard 2 dimensional Doppler and tissue Doppler echocardiographic findings recorded. Relation between epicardial fat thickness and CV success evaluated with statistical analysis. Results: There were 94 patients (average age 59,5±14,1) in group 1 and 6 patients (average age 59±8,7) in group 2. Both groups had similar demographic features. Basic echocardiographic paramethers like left atrial diameter, left ventricular diameter, septal thickness, ejection fraction, and left ventricular mass index were also similar between two groups. Epicardial fat thickness was significantly different between the two groups (p=0,002). Conclusions: Increased epicardial fat thickness found to be related with reduced CV success rates of AF patients. Keywords Epicardial fat, atrial fibrillation