Persistan atriyal fibrilasyon hastalarında elektriksel kardiyoversiyon sonrası erken dönem sinüs ritminde kalma başarısı ve bunu etkileyen faktörler
Early maintenance of sinüs rhythm following electrical cardioversiyon in patients with persistant atrial fibrillation: Success rates and influencing factor
  1. Tez No: 936985
  2. Yazar: ŞEREF BERK TUNCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atrial fibrillation, Electrical cardioversion, Recurrence, Naples prognostic score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğt. Ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Çalışmamızda persistan atriyal fibrilasyonu olan, elektriksel kardiyoversiyon uygulanan hastalarının 6 aylık takipleri sonucunda hangi hastalarda sinüs ritminin sebat ettiğini, hangi hastalarda atrial fibrilasyon rekürrensi olduğunu öngördüren parametrelerin (klinik, komorbidite, epidemiyolojik ekokardiyografik, biyokimyasal vb.) araştırılması ve değerlendirilmesi planlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif gözlemsel olarak tasarlanan çalışmamıza Ocak 2021- Haziran 2023 tarihleri arasında merkezimizde persistan atrial fibrilasyon nedeni ile elektriksel kardiyoversiyon yapılan hastalar alındı. Hastalarımızın sosyo- demografik verileri (yaş, cinsiyet, kilo, boy), kronik hastalıkları (hipertansiyon, diyabetes mellitus, koroner arter hastalığı, inme, kardiyak cerrahi özgeçmişi), kan tetkiklerinin sonuçları (temel biyokimya, tsh, st4, bnp ve hemogram), Transtorasik ve transözafagiyal ekokardiyografi bulguları hastanemizde kullanılan otomasyon sistemi üzerinden elde edildi. Bulgular: Çalışmamıza Ocak 2021- Haziran 2023 tarihleri arasında merkezimizde persistan AF nedeni ile elektriksel kardiyoversiyon yapılan ardışık 198 hasta alındı. Araştırmaya katılan hastaların 97(%49) tanesi kadın, 101(%51) tanesi erkekti. Ortalama yaş 59,43±11,46 saptandı. Hastalar sinüs ritminde kalan ve AF rekürrensi + başarısız elektriksel kardiyoversiyon (EKV) olarak iki gruba ayrıldı. Sinüs ritminde kalan grupta 61 hasta bulunurken başarısız EKV ya da AF rekürrensi grubunda 137 hasta mevcuttu. Gruplar arasında yaş, kilo, vücüt kitle indeksi (BMİ) ve vücut yüzey alanında (BSA) anlamlı fark bulunmazken, boy ortalamasında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p= 0,028). Hipertansiyon, diyabetes mellitus, koroner arter hastalığı, kardiyak cerrahi öyküsü, serebrovasküler olay açısından 2 grup benzer saptandı. Ekokardiyografi parametrelerinden ePABS değerine bakıldığı zaman sinüs ritminde kalan grupta 32,12±11,12, başarısız EKV ya da AF rekürrensi grubunda 35,51±9,98 saptanmıştır ve istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmaktadır (p=0,036). Kan parametrelerinden, Albümin değeri sinüs ritminde kalan grupta 4,27±0,34 g/dL, başarısız EKV ya da AF rekürrens grubunda 4,08±0,42 g/dL saptanmış olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,01). 12 Naples prognostik skoru sinüs ritminde kalan grupta 1,52±0,97 saptanırken, AF rekürrens olan grupta 2,05±1,08 saptanmıştır ve istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p=0,01).
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to evaluate the clinical, comorbid, epidemiological, echocardiographic, and biochemical parameters that may predict which patients with persistent atrial fibrillation undergoing electrical cardioversion maintained sinus rhythm and which experienced AF recurrence during a 6-month follow-up. Materials and Methods: This retrospective observational study included patients who underwent electrical cardioversion due to persistent atrial fibrillation at our center between January 2021 and June 2023. Socio-demographic data (age, gender, weight, height), chronic comorbidities (hypertension, diabetes mellitus, coronary artery disease, stroke, history of cardiac surgery), laboratory findings (basic biochemistry, TSH, ST4, BNP, and complete blood count), as well as transthoracic and transesophageal echocardiographic findings were retrieved from the hospital's electronic medical record system. Results: A total of 198 consecutive patients who underwent electrical cardioversion for persistent atrial fibrillation between January 2021 and June 2023 were included. Among these, 97 patients (49%) were female and 101 (51%) were male. The mean age was 59.43 ± 11.46 years. Patients were divided into two groups: those who remained in sinus rhythm and those with AF recurrence or unsuccessful electrical cardioversion (ECV). There were 61 patients in the sinus rhythm group and 137 patients in the AF recurrence or failed ECV group. While there were no statistically significant differences between the groups in terms of age, weight, body mass index (BMI), and body surface area (BSA), a significant difference was observed in mean height (p = 0.028). The two groups were similar regarding comorbid conditions such as hypertension, diabetes mellitus, coronary artery disease, history of cardiac surgery, and cerebrovascular events. Among the echocardiographic parameters, the mean ePABS value was 32.12 ± 11.12 in the sinus rhythm group and 35.51 ± 9.98 in the AF recurrence/failed ECV group, which was statistically significant (p = 0.036). Regarding laboratory parameters, the albumin level was 4.27 ± 0.34 g/dL in the sinus rhythm group and 14 4.08 ± 0.42 g/dL in the AF recurrence/failed ECV group, with a statistically significant difference (p = 0.01). The Naples prognostic score was 1.52 ± 0.97 in the sinus rhythm group and 2.05 ± 1.08 in the AF recurrence group, which was statistically significant (p = 0.01). In multivariate logistic regression analysis, Naples prognostic score (odds ratio: 1.582, 95% CI: 1.10–2.27, p = 0.013), BMI (odds ratio: 1.13, 95% CI: 1.00–2.27, p = 0.044), AF duration (odds ratio: 1.32, 95% CI: 1.2–1.56, p < 0.01), and ePABS (odds ratio: 1.06, 95% CI: 1.02–1.11, p < 0.01) were identified as independent predictors of failed ECV and short-term AF recurrence. Conclusion: In this study, BMI, AF duration (years), ePABS, and Naples prognostic score were identified as predictors of sinus rhythm maintenance after electrical cardioversion in patients with atrial fibrillation. Patients with higher BMI, longer AF duration, higher ePABS, and a Naples prognostic score ≥ 3 had a higher likelihood of AF recurrence.