İskeletsel sınıf ııı malokluzyonlu hastalarda farklı tedavi yöntemlerinin farengeal solunum yollarına etkilerinin üç boyutlu olarak değerlendirilmesi
Three dimensional evaluation of the effects of different treatment methods on pharyngeal respiratory airways in patients with skeletal class iii malocclusion
  1. Tez No: 478280
  2. Yazar: MEVLÜDE POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL CEYLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf III malokluzyon, RME, yüz maskesi, solunum yolları, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Dolphin yazılımı, Class III malocclusion, RME, face mask, respiratory airways, cone-beam computed tomography, Dolphin 3D software
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET İskeletsel Sınıf III Malokluzyonlu Hastalarda Farklı Tedavi Yöntemlerinin Farengeal Solunum Yollarına Etkilerinin Üç Boyutlu Olarak Değerlendirilmesi Amaç: Bu prospektif çalışmanın amacı, iskeletsel Sınıf III malokluzyonlu hastalarda RME ve/veya yüz maskesi tedavisinin farengeal solunum yolları üzerine etkilerini konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile üç boyutlu olarak incelemek ve elde edilen sonuçları iskeletsel Sınıf III kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Maksiller yetersizliğe bağlı iskeletsel Sınıf III malokluzyonlu 60 birey (34 erkek, 26 kız; yaş aralığı 9-14) çalışma kapsamına alınmıştır. Bireyler uygulanan tedavi yöntemine göre, her biri 15'er kişilik olmak üzere sırasıyla; Grup 1: RME, Grup 2: RME+yüz maskesi, Grup 3: yüz maskesi ve Grup 4: kontrol grubu olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Uygulanan tedavi metotlarının farengeal solunum yolları üzerine etkileri, KIBT ve Dolphin 3D (11.9 versiyon) yazılımı aracılığıyla hacimsel, alansal ve doğrusal parametreler kullanılarak değerlendirimiş ve kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20.0 programı kullanılarak istatistiksel değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bulgular: Çalışmamız sonucunda nazofarengeal, retropalatal ve total hacimde tüm tedavi gruplarında istatistiksel olarak önemli artış kaydedilirken, retroglossal hacimde yalnız RME grubunda istatistiksel olarak önemli artış gözlenmiştir. RME+yüz maskesi ile yüz maskesi gruplarında minimal aksiyal alanda istatistiksel olarak önemli artış bulunmuştur. PNS seviyesindeki aksiyal alanda tüm tedavi gruplarında, uvula seviyesinde ise yalnız yüz maskesi grubunda istatistiksel olarak önemli artış belirlenirken, epiglot seviyesindeki aksiyal alan hiç bir grupta istatistiksel olarak önemli değişim göstermemiştir. Sonuç: Bütün hacimsel, alansal ve doğrusal ölçümler birlikte değerlendirildiğinde, uygulanan tedavi yöntemlerinin farengeal solunum yollarının nazofarengeal ve retropalatal bölgelerinde daha önemli pozitif değişiklikler oluşturduğu, retroglossal bölgeye doğru gidildikçe bu etkinin azaldığı bulunmuştur. Tüm tedavi yöntemlerinde tranversal yönde sagital yöne oranla daha belirgin artışlar izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Three Dimensional Evaluation of the Effects of Different Treatment Methods on Pharyngeal Respiratory Airways in Patients with Skeletal Class III Malocclusion Objective: The aim of this prospective study was to evaluate the effects of RME and/or face mask therapy on pharyngeal airways in patients with skeletal class III malocclusion by using cone-beam computed tomography three-dimensionally and to compare the results with an untreated skeletal Class III control group. Materials and Method: Sixty patients (34 males, 26 females; aged between 9-14 years) with skeletal class III malocclusion due to maxillary deficiency were included in this study. The patients were divided into four groups, each consists of 15 patients, as Group 1: RME, Group 2: RME+face mask, Group 3: face mask and Group 4: control group according to their treatment modalities. The effects of the applied treatment methods on the pharyngeal airways were assessed and compared with the control group using volumetric, areal and linear parameters via cone-beam computed tomography (CBCT) and Dolphin 3D (11.9 version) software. The obtained data were statistically assessed using the SPSS 20.0 program. Results: As a result of our study, there were statistically significant increases in all treatment groups in nasopharyngeal, retropalatal and total volume, whereas only for the RME group a statistically significant increase in the retroglossal volume was observed. The RME+face mask and the face mask groups showed statistically significant increases in the minimal axial area measurements. All treatment groups showed staticstically significant icreases in axial areas at the level of the PNS and only the face mask group showed a statistically significant increase at the level of the uvula, whereas the axial area measurements at the epiglottis level did not show any significant changes in any group. Conclusion: When all volumetric, areal and linear measurements were evaluated together, it had been found that pharyngeal respiratory airways had more significant positive changes in the nasopharyngeal and retropalatal regions, and these effects diminished towards the retroglossal region. In all treatment modalities, more significant increases were observed in the tranverse plane than observed in the sagittal plane.