Kiraz, vişne ve kayısı fidanı üretiminde değişik zamanlarda yapılan göz aşılarının fidan verim ve gelişmesi üzerine etkileri
The Effect of the time of budding on sources of grafted nursery tree production for sweet cherry, sour cherry and apricot in Ankara conditions
- Tez No: 47858
- Danışmanlar: PROF.DR. MENŞURE ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sweet cherry, sour cherry, apricot, T-budding, budding period, succes in budding, length of shoot, diameter of shoot, nursery take, winter hardiness
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KİRAZ, VİŞNE VE KAYISI FİDANI ÜRETİMİNDE DE?İŞİK ZAMANLARDA YAPILAN GÖZ AŞILARININ FİDAN VERİM VE GELİŞMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Ayşin AYTUNUR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Menşure ÇELİK 1995, Sayfa: 5© Jüri : Prof.Dr.Menşure ÇELİK Prof.Dr.Hasan ÇELİK Prof. Dr. Arif SOYLU Ankara (Ayaş) koşullarında 1993-1995 yılları arasında gerçekleştirilen bu araştırmada Mayıs, Haziran ve Ağustos olmak üzere üç farklı dönemde mahlep anacı üzerine Bigareau Napoleon ve Dalbastı kiraz çeşitleri ile, Kütahya vişnesi; Zerdali çöğürü üzerine Şekerpare ve Precoce de colomer kayısı çeşitleri, T-göz aşısı tekniği ile aşılanmıştır. Aşı uygulamaları sonucunda aşılama zamanları ile aşı tutma oranlan arasındaki ilişkiler incelenmiş ve aşı tutma oranının en yüksek olduğu aşılama zamanı belirlenmeye çalışılmıştır. Aşılı fidanların büyüme durumları, aşı sürgünlerinde çap ve boy ölçümleri yapılarak incelenmiştir. Aynı zamanda fidan randımanları ile sürgün aşıların kış soğuklarına dayanımları da incelenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda kiraz ve vişne için Mayıs ayındaki sürgün aşı döneminin daha uygun olduğu saptanmıştır. Kayısılar için en uygun aşı zamanının belirlenmesinde daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiği anlaşılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Kiraz, vişne, kayısı, T-göz aşısı, aşı zamanı, aşıda başarı, sürgün uzunluğu, sürgün çapı, fidan randımanı, kış soğuklarına dayanım.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis THE EFFECTS OF THE TIME OF BUDDING ON SUCCESS OF GRAFTED NURSERY TREE PRODUCTION FOR SWEET CHERRY, SOUR CHERRY AND APRICOT IN ANKARA CONDITIONS Ayşin AYTUNUR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof.Dr.Menşure ÇELİK 1995, Page: 5rj Jury : Prof.Dr.Menşure ÇELİK Prof.Dr.Hasan ÇELİK Prof. Dr. Arif SOYLU This experiment was carried out to determine the most suitable T-budding periods in the nursery of Ayaş (Ankara) for the graft combinations of Bigareau Napoleon and Dalbastı on Prunus mahaleb; Şekerpare and Precoce de Colomer (apricot) on apricot seedling in the years between 1993-1995. The diameter and Ienght of the shoots were used as the main growth parameters. On the other hand final takes as grafted nursery trees and cold hardiness of shoots of May and June buddings during winter were also considered. As a result of this experiment conducted at Ankara ecological conditions, the most satisfactory results were obtained from T-budding made in May for sweet and sour cherry cuitivars, but more detailed studies are needed to explore the most suitable T-budding period for apricot cuitivars.