Risk management of construction projects in Iraq
Irak'taki inşaat projelerinin risk yönetimi
- Tez No: 478608
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI PELİN GÜRGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Risk yönetimi, Projec yönetimi, İnşaat Projesi, Gecikme faktörleri, SPSS, Irak, Risk management, Project management, Construction project, Delay factors, SPSS, Iraq
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İnşaat sektörü dünya üzerindeki en büyük sektörlerden biridir. İnşaat projelerinin taşıdığı yüksek risk sebebi ile, son zamanlarda risk yönetiminin önemi oldukça artmıştır çünkü risk yönetimi, taklit konusunda ve bazı belirsiz olaylardan kaçınılmasında önemli bir rol oynar. Irak'taki çeşitli inşaat projeleri tarafından uygulanan perspektif ve risk yönetimi prensiplerini baz alan birçok çalışma ve araştırma yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı, Irak'taki yüksek risk faktörü barındıran inşaat projelerinin tanımlamak, değerlendirmek ve anlamaktır. Ayrıca, her bir risk faktörünün önemini araştırmak da çalışmanın amaçları arasındadır. Bu amaçla bir anket hazırlanmış ve uygulanmıştır. Gecikmeye sebep olan 65 farklı gecikme faktörü tanımlanmış ve altı büyük gruba ayrılmıştır. Her bir faktörün ortaya çıkma ihtimali ve şiddeti analiz edilmiştir. Her bir risk faktörü; yarattığı gecikmenin önemine göre, ortaya çıkma ihtimali ve şiddetinin ortalama değerleri hesaplanarak sıralanmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki; Irak'taki projelerin gecikmesine sebep olan en önemli faktör müteahhit kaynaklıdır. Çalışmada ayrıca, gecikmelere sebep olan diğer faktörler ve kategorilerden (göz önünde bulundurulması gerekir) bahsedilmiş, inşaat projelerindeki gecikmelere yönetmek ve azaltmak için bazı önerilerde bulunulmuştır.
Özet (Çeviri)
The construction industry is one of the largest business sectors in the world. Due to the high risk of the construction projects, the significance of risk management practice has increased and it plays a major role in imitation and avoiding uncertain events. Many studies and researches have been led with respect to the risk management principles and perspective that were practiced by various construction projects in Iraq. The aim of this thesis is to identify, evaluate and to get the adequate comprehension of the highest risk factors of the construction projects in Iraq. It is additionally planned to investigate the significance of every risk factor. For this purpose, a questionnaire was prepared and applied. 65 different delay factors were identified, categorized into six major groups. The likelihood of an occurrence and the degree of severity related to each risk factor was analyzed. The risk factors were ranked according to importance level of their delay by calculating the average values of their likelihood of an occurrence and the degree of severity. The results showed that the contractor risks have the most significant factors of delaying the project in Iraq. In the study, all causative factors and categories (those would like consideration) to delays were mentioned, and so as to reduce and manage delays in construction projects, some recommendations was created.