Dismenore ile baş etmede kullanılan tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemleri
Complementary and alternative treatment methods used to deal with dysmenorrhea
  1. Tez No: 478887
  2. Yazar: DÖNDÜ DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİYE AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Dismenore, Tamamlayıcı Tedavi, Alternatif Tedavi, Hemşirelik, dysmenorrhea, complementary treatments, alternative treatment, nursing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırmanın amacı, dismenore ile baş etmede kullanılan tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemlerinin neler olduğunu ve dismenore ile ilişkisini incelemektir. Araştırma, 15 Haziran 2015- 31 Ekim 2015 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran 15-49 yaş grubu, menstruasyon döneminde 'dismenore' yaşadığını sözel olarak ifade eden 250 kadın üzerinde tanımlayıcı olarak gerçekleşmiştir. Araştırma verileri araştırmacı tarafından literatüre dayalı olarak hazırlanan 44 adet sorudan oluşan soru formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testi kullanılmıştır. Araştırmada, dismenore yaşayan kadınların yaş ortalamasının 30,44±7,90 olduğu, çoğu kadının menstruasyon süreci ile ilgili bilgi edindikleri (%81,2) ve bu bilgileri daha çok annelerinden aldıkları (%53,2) bulunmuştur. Çalışmadaki kadınların daha çok her menstrual dönemde (%45,2), orta şiddette (%36,8) ve menstruasyonun birinci gününde (%56) dismenore yaşadıkları görülmüş; ayrıca kadınların kız kardeşlerinde de (%44,8) dismenore yaşandığı tespit edilmiştir. Dismenorenin, araştırmadaki çoğu kadının günlük yaşamını etkilediği (%69,2), dismenore ile baş etmek için daha çok TAT yöntemini (%78,8) tercih ettiği ve TAT yöntemine inanan kadınların (%46,4) fazla olduğu saptanmıştır. Kadınlar TAT yöntemlerinden papatya çayı (%42,8), masaj (%63,6) ve karına sıcak uygulamayı (%52,8) daha çok kullandıkları bulunmuştur. Eğitim durumu yüksek (X2=48,698; p=0,024), 25-34 yaş grubu ( X2=11,237; p=0,033), gelir getiren bir işte çalışmayan (x2=10,563; p=0,037) ve TAT yöntemlerine inanan kadınlarda (X2= 8,319;p=0,012) TAT kullanımı anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Bunlara ilaveten her menstrual dönemde ağrı yaşayan (X2=15,882; p=0,011), adet başladıktan sonra dismenoresi 24 saat devam eden (X2=40,337;P=0,038) ve dismenore ile baş etmede ilaç kullanmayan kadınlarda (X2=6,981;P=0,043) TAT kullanımının fazla olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak TAT yöntemleri dismenore yaşayan kadınlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Dismenorede ile baş etmede kullanılan TAT yöntemlerinin neler olduğu, etkinliği ve güvenirliği konusunda daha fazla araştırma gerekmektedir. Bu konuda hemşireler ve diğer sağlık profesyonelleri çalışmalar yaparak yeterli bilgiye sahip olmalı ve kadınların TAT kullanma yönünü doğru değerlendirerek etkin danışmanlık vermelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine what supplementary and alternative treatment methods are to deal with dysmenorrhea and study its relationship with dysmenorrhea. The research was performed on 250 women aged between 15-49 applied to Ege University Medicine Faculty Hospital Polyclinics of Gynecology and Obstetrics between June 15-October 31, 2015 with dysmenorrhea complaint during their menstruation period. The research data were collected by the researcher with a question form comprised of 44 questions that was prepared based on the literature. Descriptive statistics and chi-square test were used in the analysis of the data. It was found out that the average age of the women with dysmenorrhea was 30,44±7,90; the majority of them got information regarding the menstruation period (81,2%) and they were mostly informed by their mothers (53,2%). It was seen that women mostly underwent dysmenorrhea in every menstrual period (45,2%), moderate (36,8%) and on the first day of the menstruation period; in addition it was also determined that dysmenorrhea was experienced by the sisters (44,8%) of these women in question. It was established that dysmenorrhea affects many women's daily life in the study (69,2%), they mostly prefer CAT method to cope with it (78,8%) and more women believe in CAT method (46,4%). Of the CAT methods, women more particularly have been found to use camomile tea (42,8%), massage (63,6%) and hot application to abdomen (52,8%). CAT use was discovered significantly high in women whose education level is superior (X2=48,698; p=0,024), age is between 25-34 ( X2=11,237; p=0,033), who do not work in an income generating job (x2=10,563; p=0,037) and who believe in CAT methods (X2= 8,319;p=0,012). In addition to these, CAT use was identified to be higher in women who experience painful menstrual period (X2=15,882; p=0,011), whose dysmenorrhea lasts for 24 hours after their menstrual period starts (X2=40,337;P=0,038) and who do not use any medicine to deal with dysmenorrhea (X2=6,981;P=0,043). As a result, CAT methods are widely utilised by women undergoing dysmenorrhea. More research is needed regarding CAT methods to cope with dysmenorrhea, their efficiency and reliability. Nurses and other health professionals must have adequate information by doing research on this issue and inform women suffering from this condition by evaluating CAT methods in a productive way.