İlk evliliklerini yapan yeni evli çiftlerin aile içi şiddete yönelik tutumları ve ilişkili faktörler
Attitude of newly married couples in their first marriage towards domestic violence and associated factors
  1. Tez No: 478886
  2. Yazar: ÖNER ALTINTOP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ ADANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Şiddet, Aile, Tutum, Marriage, Violence, Family, Attitude
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma Yeni Evli Çiftlerin Aile İçi Şiddete Yönelik Tutumları ve İlişkili Faktörlerini belirlemek amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın yapılacağı Nüfus Müdürlüğüne 2015 yılında evlilik işlemlerine yönelik 359 başvuru araştırma evreni olarak kabul edilmiştir. Örneklem hesaplamada G Power güç analizi yöntemi kullanımı etki boyu 0,3, α= 0,05, güç 0,80 alındığında örneklem hacmi 64 bulunmuştur. Araştırmada olası vaka kayıpları da düşünülerek 72 başvuruya ulaşmak hedeflenmiş; 72 başvuru ile araştırma tamamlanmıştır (72 kadın ve 72 erkek toplam 144 birey). Araştırmacı tarafından ilgili kurumda uygun görüşme ortamı sağlanmış ve araştırmaya katılan bireylerle yüz yüze görüşülerek anketler uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen“Anket Formu”ve“Aile İçi Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği (AİSTO)”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SSPS paket programında (Version 21, 00 Chicago IL, USA) değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistiksel analizler (Ortalama, standart sapma, frekans, yüzdelik), normal dağılım gösteren karşılaştırmalarda t testi, One Way ANOVA; normal dağılım dışı karşılaştırmalarda Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H test kullanılmıştır. Bireylerin % 50,0'si (n=72) kadın, % 50,0'si (n=72) erkek olup yaş ortalaması 23,75±3,84'dir. Bireylerin ortalama kardeş sayısı 3 olarak belirlenmiştir. Bireylerin % 49,3'ü herhangi bir işte çalıştığı tespit edilmiştir. Bireylerin % 20,8' inin sosyoekonomik durumunun düşük, % 70,8' inin orta, % 8,3' ünün yüksek olduğu bulunmuştur. Bireylerin Aile İçi Tutum Ölçeği Puan Ortalamaları 30,31±8,52'dir. İlköğretim ve altı eğitime sahip olan bireylerin, hafif düzeyde şiddetin kabul edilebileceğini belirtenlerin, terbiye amacıyla şiddet uygulanabileceğini destekleyenlerin, şiddette kadının tahrik edici olduğunu ifade edenlerin, evdeki kararları erkeğin tek başına alabileceğini bildirenlerin, kadının kocasına itaat etmesi gerektiğini söyleyenlerin şiddete karşı olumlu tutuma sahip oldukları bulunmuştur. Tüm sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde; evlilik öncesi dönemde bireylerin ele alınarak değerlendirilmesi ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda önlem alınması toplumda sık görülen önemli bir sorun olan aile içi şiddetin azaltılmasında katkı oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
This cross-sectional study was conducted to determine Attitude Of Newly Married Couples In Their First Marriage Towards Domestic Violence And Associated Factors The study population consisted of 359 couples applying for a marriage license in the Civil Registration Office where the study was conducted in 2015. A sample size of 64 was calculated with an effect size of 0.3, α= 0.05, power: 0.80 using G Power analysis method. Considering possible case losses in the study, the aim was to have 72 applications and the study was completed with 72 applications (72 women and men; total 144 people). The researcher provided necessary interview environment in the Civil Registration Office and face to face interviews were conducted with the people included in the study. A“Questionnaire Form”and“Attitudes towards Domestic Violence Questionnaire (ADV)”developed by the researcher in accordance with the literature were used to collect data. The data of the study was evaluated with the SPSS statistics package program (Version 21,00 Chicago IL, USA) . Data were evaluated using descriptive statistical analyses (mean, standard deviation, frequency, percentage) t-test for normal distributions, One way ANOVA; and Mann Whitney U and Kruskal Wallis H test were used for non-normal distribution. 50.0% of the participants (n=72) were female and 50.0% (n=72) were male and the mean age was 23.75±3.84. The mean number of siblings of participants was 3. 49.3% of the participants reported to have a job. 20.8% of the participants' had low, 70.8% had medium and 8.3% had high socioeconomic status. The mean score in Attitudes towards Domestic Violence. Questionnaire was 0.31±8.52. Individuals who were elementary school graduates or less, who reported that they could accept low level of violence, who reported to believe that women could provoke violence, men should make all decisions in marriage, and those who reported to believe that women should obey their husbands had a positive attitude towards violence. Based on all the results evaluated; pre-marriage evaluation of individuals and measures taken based on the results of this evaluation can contribute to reducing domestic violence which is a common and important problem in the society.