Hastane öncesinde çalışan paramediklerin telefonla danışman hekimden ilaç onayı almalarının değerlendirilmesi
An evaluation of paramedic's asking for medicine approval from the consultant through phone before arriving to the hospital
- Tez No: 478949
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL BAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Paramedik, teledanışma, telemedicine, Paramedic, teleconsultant, telemedicine
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma Antalya ilinde hastane öncesinde çalışan paramediklerin ilaç uygulamalarında telefonla danışman hekimden onay alma düzeylerini, telefonla ilaç onayı almada sıkıntı yaşanılıp yaşanılmadığını belirlemek ve çözüm önerilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden 105 paramedik oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen 25 soruluk anket formu kullanılmıştır. Veriler, sayı-yüzdelikler ve ki-kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılanların %44,8'i (n=47) erkek, %55,2'si (n=58) kadın olup %56,2'si (n=59) 18-25 yaş aralığındaydı. Katılımcıların %48,5'i çalıştıkları ilin komuta kontrol merkezinde yeterli sayıda danışman hekim bulunduğunu ancak danışman hekimlerin sadece ilaç danışmanlığı yapmadıkları için yetersiz kaldıklarını belirtmiştir. Katılımcıların %55,2'si (n=58) her zaman ilaç onayı aldığını ifade etmiştir. Katılımcılardan %86,7'si (n=91) resüsitasyon sırasında kullanılan ilaçlar dışındaki bütün ilaçlar için onay aldığını, %45,7'si (n=48) ise hastanelere yakın mesafelerde danışman hekimle bağlantı kurana kadar hastaneye ulaştıkları için ilaç onayı alamadıklarını bildirmiştir. Hemen ilaç uygulanması gereken durumlarda katılımcıların%65,7'si (n=69) ilacı uyguladıktan sonra danışman hekime bilgi verdiklerini ifade etmiştir. Danışman hekimlerden en çok onay alınan hasta grubunun kardiyovasküler hastalıklar olduğu tespit edilmiştir (%50,5). Katılımcıların %82,9'unun (n=87) danışman hekimlere ulaşamadıkları durumlarda ilaç uyguladığı belirlenmiştir. Danışman hekimin ilaç uygulama onayı vermediği durumlarda ise paramediklerin %64,8'inin danışman hekimden alternatif çözüm istedikleri tespit edilmiştir. Katılımcılardan %51,5'i çoğunlukla ilaç onayı verildiğini, %56,2'si de hastane mesafesini göz önünde bulundurmadan, hasta için gerekli ise onay aldığını belirtmiştir. İlaç onayı alma sisteminin daha etkin uygulanabilmesi için öneriler sorulduğunda katılımcıların %44,8'i (n=52) danışman hekimler ile paramediklere bu konuyla ilgili ortak eğitimler verilmesi gerektiğini, %20,6'sı (n=24) sadece ilaç danışmanlığı için KKM'ye bağlı ayrı bir biri kurulması gerektiğini belirtmiştir. Paramediklerin %80,0'i (n=84) bazı vakalarda ilaç onayı almadan uygulama yapmak istediklerini bildirmişlerdir. Buna karşılık katılımcıların %65,7'sinin (n=69) aldıkları 2 yıllık eğitimin ilaç uygulama yetkisi için yetersiz olduğunu ve bu düşüncede olan paramediklerin büyük çoğunluğunun programın 4 yıllık hale getirilmesi gerektiğini düşündüğü tespit edilmiştir. Hastane öncesinde çalışan paramediklerin çoğunun ilaç uygularken danışman hekimden ilaç onayı aldığı görülmektedir. İlaç onay sisteminin daha etkin hale getirilmesi için danışman hekimler ve paramediklere bu konuyla ilgili ortak eğitim programları düzenlenmesi ve sadece ilaç danışmanlığı için KKM'ye bağlı ayrı bir birim kurulması faydalı olabilir. Ayrıca paramedik eğitim programının 4 yıla çıkarılarak, ilaç uygulama yetkisinin genişletilmesi de bu probleme çözüm sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the ratio of paramedics, who work in the City of Antalya ambulance service, and who asks for approval for medication administration over the phone from a consultant physician. We further investigated whether any difficulties presented when obtaining such permission and evaluated recommended solutions. A total of 105 paramedics who consented to participate in the study formed the study group. Data was collected using a 25-item questionnaire developed by the researchers. Collected data were analyzed using frequency, ratios and chi-square test. Of all participants, 44.8% (n=47) were male and 56.2% (n=58) were between 18 and 25 years of age. The rate of participants who sought online approval for any medication administration was 55.2% (n=58). On the other hand 86.7% (n=91) stated they asked for permission for all medications other than the ones used for resuscitation, while 45.7% (n=48) stated they failed to seek authorization for medication administration when they are within a short distance to hospital and they reach hospital by the time they contact the consultant physician. In cases where immediate medication administration is warranted, 65.7% (n=69) of the participants stated they notify the consultant physician after the medication is administered. The majority of the diagnostic group for which an approval for medication administration is sought was cardiovascular diseases (50.5%). Furthermore, 82.9% (n=87) of the participants stated they administered medications when they were not able to contact the consultant physician. In the case an approval was not granted for a medication administration, 64.8% of the paramedics stated they ask the consultant physician for alternative treatment regimen. More than half (51.5%) of the participants stated they were granted approval for medication administration majority of the times, while 56.2% stated their medication administration requests were approved whenever the patient is needed no matter how close the hospital was. When asked about the recommendations on how to make medication administration approval process more efficient, 44.8% (n=52) of the paramedics stated a joint training for consultant physicians and paramedics on the subject is needed while 20.6% (n=24) stated an independent division within the command center for such approvals should be established. Eighty per cent (n=84) of the paramedics stated they wanted to be able to administer medications without online approval, while 65.7% (n=69) stated the 2-year paramedic degree was not long enough to provide them with the required background in independent medication administration and a 4-year degree paramedic programs could be beneficial to overcome this shortcoming. Finally, 66.6% of the participants stated ranking system among paramedics should be established. The present study results showed that the majority of the paramedics seek online approval for medication administration from the consultant physician. Joint training programs and establishment of separate online medication approval division within the command center could be beneficial to make this process more efficient. Furthermore, expanding the paramedic training to a 4-year degree and establishing ranking system within the paramedic workforce could be helpful measures to extend the scope of practice and medication administration authorization for paramedics.