Loose body nedenli sert dirsek hastalarında artroskopik cerrahi tedavi sonuçlarımız
Clinical outcomes of arthroscopic surgical management of patients with stiff elbows caused by loose bodies
  1. Tez No: 479085
  2. Yazar: MURAT İPTEÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SİNAN YILAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Loose body, dirsek artroskopisi, cerrahi tedavi, Loose body, elbow arthroscopy, surgical management
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Giriş ve Amaç: Dirsek ekleminde loose body'ler, gelişimsel ya da kazanılmış olarak karşımıza çıkan ve sık rastlanmayan durumlardır. Bu çalışmada artroskopik olarak opere ettiğimiz dirsekte kazanılmış loose body'li hastaların radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: 2013 ile 2016 yılları arasında dirsekte loose body nedeniyle atroskopi yapılan 35 olgu bu çalışmaya dahil edilmiştir. Loose body sınıflaması Broberg-Morrey sınıflamasına göre yapılmıştır. Retrospektif olarak planlanan çalışmamızda hastaların ameliyat öncesi ve sonrası fonksiyonel sonuçları Broberg ve Morrey ve Mayo dirsek performans skorları ile ağrı sonuçları vizüel analog skorları ile değerlendirildi. Bulgular: Toplam 35 olgunun 23'i lateral dekübit pozisyonda, 12'si prone pozisyonda dirsek artroskopisi uygulanmıştır. Komplikasyon oranları güncel literatürle uyumlu bulunmuştur. Fonksiyonel skorlar değerlendirildiğinde 22 (% 62,9) olguda mükemmel, 8 (% 22,9) olguda iyi sonuç, 5 (% 14,2) olguda orta-yeterli sonuç elde edilmiştir. Sonuç ve Çıkarımlar: Dirsekte loose body cerrahisi, teknik olarak zor, komplikasyon oranları ancak tecrübeli bir ekipte düşük olmasına rağmen dirsek artroskopisinin en sık olarak tercih edildiği etkili bir tedavi yöntemidir. Olgu sayısı 35 olan serimizde radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarımızın güncel literatürle uyumlu olduğunu gördük. Bu sonuçların daha etkili değerlendirilmesi için vaka sayısının daha fazla olduğu çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Loose bodies of the elbow are developmental or acquired, complex and uncommon entities. In this study we aimed to evaluate the functional and radiological outcomes of patients with loose body in the elbow who were treated with elbow arthroscopy. Methods: 35 patients with loose body in the elbow who were arthroscopically operated between 2013 and 2016 were included in this study. Classification of loose bodies were done according to Broberg-Morrey classification. In this retrospective study; pain outcomes were evaluated according to Vas scores whereas functional outcomes were evaluated according to modified Broberg and Morrey and Mayo elbow performance scores. Results: 23 of 35 elbows were operated in lateral decubitus positions whereas 12 patients were operated in prone positions. Rate of complication is consistent with current articles. Evaluation of functional scores revealed 22 (62.9%) excellent results, 8 (22.9%) good results and 5 (14.2%) moderate results Conclusions: Arthroscopic management of the loose bodies in the elbow joint which is effective and most frequently preferred therapeutic procedure, is a technically demanding operation with low complication rates only in experienced teams. We observed that our radiological and functional outcomes in our series were consistent with the current literature in 35 cases. Studies with larger number of patients are required for better evaluation of the outcomes.