Artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonunda transtibial tünel tekniği ile anatomik femoral tünel tekniğinin karşılaştırılması
Comparison of anatomic femoral tunnel and transtibial tunnel technique in arthroscopic anterior cruciate ligament reconstruction
  1. Tez No: 479092
  2. Yazar: NASUHİ ALTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUTSİ TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ, Anatomik Femoral Tünel, Transtibial Tünel, Artroskopik Tamir, Hamstring, Anterior Cruciate Ligament, Anatomic Femoral Tunnel, Transtibial Tunnel, Artroskopic Repair, Hamstring
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Artroskopik Ön Çapraz Bağ Rekonstrüksiyonunda Transtibial Tünel Tekniği İle Anatomik Femoral Tünel Tekniğinin Karşılaştırılması Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 1 Ocak 2013-15Kasım 2016 tarihleri arasında otojen hamstring tendonları ile artroskopik olarak 40 hastamıza transtibial tünel tekniği,43 hastamıza anatomik femoral tünel tekniği kullanarak ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu yaptık. Hastaların preoperatif dönem fizik muayenelerinde ön çekmece, Lachman ve pivot shift testlerine bakıldı.Radyolojik olarak röntgen ve MRI istendi.Hastaları preoperatif ve postoperatif dönemde Tegner,Lysholm ve IKDC fonksiyonel skorlama sistemlerini kullanarak değerlendirdik. Çalışmaya alınan Hastaların %95,2'si (n=79) erkek ve %4,8'i (n=4) kadındı. Hastaların ortalama yaşı 30,4 idi. Hastaların 50'si (% 59,5) sağ diz,33'ü (% 40,5) sol dizinden etkilenmişti. Hastalarımızı ortalamala 18,9 ay süreyle takip ettik. Hastaların fonksiyonel değerlendirmelerinde, hem anatomik femoral tünel tekniği hemde transtibial tünel tekniği kullandığımız hastalarda Tegner, Lysholm ve IKDC skorları ameliyat öncesi ve sonrasında benzerlik göstermektedir. Cerrahi öncesine kıyaslandığında anatomik femoral tünel tekniği kullandığımız hastaların ön çekmece ve Lachman testlerinde transtibial tünel tekniğine göre belirgin düzelme gözlendi.Her iki teknik arasında Pivot shift testinde anlamlı fark saptanmadı. Anatomik femoral tünel tekniğinde cerrahi öncesi döneme göre belirgin ön-arka ve rotasyonel stabilitede artış oldu. Buna bağlı olarak AMP tekniğinde hastaların rehabilitasyon süresi kısa ve spora dönüş süreleri azalmış oldu. Teknik zorluk ve revizyon riski olasılığına rağmen hasta memnuniyeti ve cerrahi öncesi aktivite düzeyine dönebilme oranları göz önüne alındığında anatomik femoral tünel(anteromedial portal) tekniğinin üstün olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Comparison of Anatomic Femoral Tunnel and Transtibial Tunnel Technique in Arthroscopic Anterior Cruciate Ligament Reconstruction We performed anterior cruciate ligament reconstruction using autogenous hamstring tendons arthroscopically in 40 patients with transtibial tunnel technique and 43 patients with anatomic femoral tunnel technique between January 1, 2013 and November 15, 2016 in Atatürk University Medical Faculty Orthopedics and Traumatology Clinic. Lachman and pivot shift tests were evaluated in physical evaluation preoperatively. Radiologically, X-ray and MRI were asked. We assessed the patients using Tegner, Lysholm and IKDC functional scoring systems preoperatively and postoperatively. 95.2% (n : 79) male and 4.8% (n = 4) female patients were included in the study. The mean age of the patients was 30.4. Fifty (59.5%) patients were affected by right knee and 33 (40.5%) by left knee. We observed our patients for an average of 18.9 months. Tegner, Lysholm and IKDC scores were similar in both patients with anatomic femoral tunnel technique and patients with transtibial tunnel technique. When compared with preoperative stage, patients with anatomic femoral tunnel technique showed significant improvement compared to transtibial tunnel technique in anterior drawer and Lachman test. There was no significant difference in pivot shift test between both techniques. The anatomic femoral tunnel technique showed significant anterior-posterior and rotational stabilization increase compared to the preoperative rotation. As a result, the duration of rehabilitation of patients with AMP technique was short and turnover times to sports were decreased. It is possible to say that anatomic femoral tunnel (anteromedial portal) technique is superior to patient satisfaction and the rate of return to preoperative activity level despite the possibility of technical difficulty and revision risk.