Otomobillerin soğutma sisteminde kullanılan malzemenin korozyonunun incelenmesi
The Investigation of the corrosion of materials used in auto cooling systems
  1. Tez No: 47926
  2. Yazar: HÜLYA DEVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. LALE ÖZFIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Korozyon, Korozyon hızı, înhibitör, İnhibisyon etkinliği, Tolytriazole (TTA), Otomobillerin soğutma sistemi yada soğutma suyu, Corrosion, Corrosion rate, inhibition effıciency, Inhibitor, Tolytriazole (TTA), Auto cooling systems ör cooling water
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, döner disk elektrodu haline getirilmiş karbon çeliği, pirinç (Cu/Zn alaşımı) ve Teknik Alüminyumun H2SO4, Na2SO4, Na2SO4+NaOH ortamlannda ve bu ortamlara 20 mM, 10 mM, 2 mM olmak üzere üç farklı derişimde tolytriazole (TTA) inhibitörü eklenerek hazırlanan çözeltilerdeki korozyon karakteristikleri 25, 35, 45°C gibi üç farklı sıcaklıkta elektrokimyasal yöntemlerle belirlenmiştir. Bu karakteristikler; korozyon potansiyeli, korozyon hızı ve yüzde inhibisyon değerleridir. Kullanılan döner disk elektrodun dönme hızı 2200 devir/dak.'dır. Potansiyeller doygun kalomel elektroda karşı ölçülmüş ve bu elektroda karşı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
in this study, the corrosion characteristics of carbon steel, brass and technical grade aluminium prepared as rotating electrode were determined by electrochemical methods in medium of H,SO4, Na-SO., NaJSO4+NaOH and solutions which are prepared by addition of 2, 10, 20 mM TTA into that mediums. The experiments were made at three different temperatures such as 25, 35, 45°C. This characteristics are corrosion potentials, corrosion rate and inhibition effect of TTA on that alloys (percent inhibition). The rotating speed of the electrode was 2200 rpm. The potentials were measured against saturated calomel electrode (SCE) and were given against this electrode.