Hatice Bilen Buğra'nın roman ve hikayelerinde kadın kimliği
Woman's identity in the Hatice Bilen Buğra's novel and stories
  1. Tez No: 479332
  2. Yazar: MEHMET ZEKİ FIRAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU BURCU YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, kadın kimliği, feminizm, gelenekler, din, eğitim, sosyal statü, Women, female identity, feminism, traditions, religion, education, social status
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Tarihin her devrinde hemen hemen bütün toplumlarda üzerinde en çok tartışılan temel meselelerden biridir, kadın kimliği. Toplumun yarısını oluşturan bir cinsiyetin kimliği üzerine yapılan tartışmaların, toplumun kültürel hafızası niteliğinde olan edebi eserlere yansıması da kaçınılmaz olmuştur. Cumhuriyet Döneminin 1980 sonrası yaşayan kadın öykücülerinden biri olan“Hatice Bilen Buğra'nın Roman ve Hikâyelerinde Kadın Kimliği”üzerine yapılan bu çalışmanın amacı; onun eserlerine yansıyan kadın kimliğini ortaya koymaktır. Kadın kimliğinin eserlerdeki görünümleri temalarla uygun olarak çeşitli başlıklarla ele alındı. Kadın kimliği üzerinde etkili olan dinamikler sosyolojik açıdan değerlendirilerek kadın konusundaki toplumsal çıkmazlar örnekler üzerinden değerlendirildi. Bu örnekler ışığında, Buğra'nın öykülerine yansıyan kadın kimliği tespit edilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
It is one of the most discussed fundamental issues in almost every society in every epoch of history, female identity. It is also inevitable that the discussions on the identity of a gender making up the half of the society reflected on literary works which are the cultural memory of the society. The aim of this work on“Hatice Bilen Buğra's Women's Identity in Novels and Stories”, one of the female storytellers of the Republican Period after 1980, To reveal the female identity reflected in his works. The appearance of the female identity was handled in various titles in accordance with the themes. Dynamics affecting female identity were evaluated from sociological point of view and social impasse on female subject was evaluated on samples. In the light of these examples, it was tired to determine the female identity reflected in Buğra's Stories.