Destinasyon markalaşmasının memnuniyet üzerine etkisi: İzmir Efes Antik Müzesi ve Çanakkale Gelibolu Tarihi Milli Parkı alanları üzerine bir araştırma
The effect of destination branding on satisfaction: An ampric study about of İzmi̇r Ephesus Antique Museum and Çanakkale Gelibolu Historical National Park
- Tez No: 479428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN SAĞLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon Markalaşması, Destinasyon Kaynak Güvenilirliği, Memnuniyet, Destination Branding, Destination Source Credibility, Satisfaction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı turizm faaliyetlerine olanak sunan, iki destinasyonu ziyaret gelen yabancı turistlerin destinasyon marka algılarını etkileyen unsurları belirlemek ve memnuniyet üzerine etkisini incelemektir. Bu doğrultuda İzmir ilinde bulunan Efes Antik Müzesi ile Çanakkale ilinde bulunan Gelibolu Tarihi Milli Parkı araştırma alanları olarak belirlenmiştir. Çalışmanın verileri anket yöntemiyle elde edilmiş, İzmir destinasyonunda 411, Çanakkale destinasyonunda ise 426 anket formu analiz edilerek çalışma yürütülmüştür. Araştırmanın sonuçlarına göre; turistlerin Çanakkale ve İzmir destinasyonlarına yönelik destinasyon marka algılarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Destinasyon kaynak güvenilirliği, destinasyon imajı ve destinasyon bağlılığı değişkenlerinin, memnuniyet üzerine etkisi analiz edilmiş, sonuç olarak destinasyon imajının ve destinasyon bağlılığının destinasyon memnuniyetini etkilediği, destinasyon kaynak güvenilirliğinin ise etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to state the components that impresses destination brand perception of foreign tourists who come two visit two destinations that provides them different tourism activities. Accordingly, it has been determined that Ephesus Antique Museum located in Izmir and Gelibolu Historical National Park located in Çanakkale. The data of the study have been obtained by the way of questionnaire and research has been carried out by being analyzed in İzmir destinations 411, as for in Çanakkale destination 426 questionnaire forms. To the extent of result of the survey, it has been stated that the tourists have high destination brand perceptions towards Çanakkale and İzmir destinations. The effect on destination satisfaction of destination source credibility, destination image, destination attachment have been analyzed and as a result of this study, the destination image and destination attachment have affected the destination satisfaction, but that has not affected the destination source credibility has been concluded.