Co-60 Cihazıyla ölçümler ve tedavi
Measurement of dose and radiation therapy with Co-60
- Tez No: 47943
- Danışmanlar: PROF.DR. FUAT BAYRAKÇEKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cancer, measurement of dose, radiotherapy
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Yüksek lisans Tezi Co-60 CİHAZIYLA ÖLÇÜMLER VE TEDAVİ Tamer SARIBAY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Fuat B AYRAKÇEKEN 1996, Sayfa: 174 Jüri : Prof.Dr. Fuat B AYRAKÇEKEN Prof.Dr. Nuray BÜ?ET Prof.Dr. Esen ÖZSAN Prof.Dr. ŞakirERKOÇ Bu deneysel çalışmada, Co-60 cihazından salınan ortalama 1,25 MeV'lik gama ışınlarının değişik kare alanlar ve derinliklerde, su içinde doz ölçümleri yapılmıştır. Soğurulan dozun tayini ve doz ölçümleri teorik olarak da anlatılmıştır. Co-60 cihazı ile kanser tedavi şekilleri, tedavi planlaması ve hesaplan ve ayrıca diğer radyoterapi cihazlarıyla da tedavi şekilleri ve hesaplan anlatılmıştır. Co-60 gama ışınının dokulardaki etkileri, dokularda tedaviden sonra kalacak doz miktarları, fraksiyone radyoterapide doz-zaman bağıntılan da anlatılmıştır. Aynca kanser hastalığı ve radyasyon tedavisi hakkında da bilgi verilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Kanser, doz ölçümü, radyoterapi.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT M. S. Thesis MEASUREMENT OF DOSE AND RADIATION THERAPY WITH Co-60 Tamer SARIBAY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Engineering Physics Supervisor: Prof.Dr. Fuat B AYRAKÇEKEN 1996, Page: 174 Jury: ProfDr. Fuat B AYRAKÇEKEN ProfDr. Nuray BÜ?ET ProfDr. Esen ÖZSAN ProfDr. Şakır ERKOÇ hi this experimental work; determination of square areas and depths, measurements of dose in the water were done with average 1,25 MeV gamma rays of Co-60 radiation source. Theoretical measurements of absorbed dose was also explained. Cancer treatment ways, treatment plan and calculations and other radiotherapy radiation source treatment ways and calculations were explained. Effects of Co-60 gamma rays on tissues after the treatment and the fractional radiotherapy were explained. Knowledge of cancer and radiotherapy were also explained.