Polietilen glikol (PEG) esaslı benzoil türevi ksantat grubu ihtiva eden makro raft ajanları ile kontrollü blok kopolimerlerin sentezi
Synthesis of controlled block copolymers with macro raft agents containing polyethylene glycol (PEG) based benzoyl derived xantach group
  1. Tez No: 479524
  2. Yazar: MEHMET BAĞLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TURAN TEKEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrollü Radikal Polimerizasyon, RAFT, Blok Kopolimer, Polietilen Glikol, Controlled Radical Polymerization, RAFT, Block Copolymer, Polyethylene Glycol
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kontrollü polimerizasyon teknikleri arasında, tersinir katılma-ayrılma zincir transfer (RAFT) polimerizasyonu eşsiz bir konuma sahiptir. RAFT polimerizasyonu geniş bir monomer ağırlığı, çözücü toleransı ve uyumlu reaksiyon koşulları bakımından vazgeçilmezdir. Ayrıca moleküller mimarinin tasarlanmasında hem fonsiyonellik hemde moleküller ağırlık dağılımı olarak birçok sentezde kullanılmıştır. Makro RAFT ajanlarının kullanıldığı polimerizasyon ile polimer yapının zincir boyu, molekül ağırlığı ve polidispersitesine bağlı olarak değişen termal, mekanik, optik gibi özellikleri bakımından önemlidir. Bu çalışmada Polietilen glikol (PEG) (400-600 g/mol) polimer blokunu içeren makro RAFT ajanları kullanılarak metilmetakrilatın polimerizasyonu gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen bir seri polimerizasyon zaman takibi yapılarak moleküller ağırlıktaki artışın kantitatif değerleri ölçülmüştür. Blok kopolimer oluşumunda zamana karşı lineer artış RAFT ajanlarının zincir transferinde etkili olduğu gözlenmiştir. Çeşitli potansiyel uygulamalarda kullanılabilen PMMA-b-PEG-b-PMMA tri blok kopolimerlerin analizleri gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen yeni tip makro RAFT ajanlarıın ve polimerlerin yapıları 1H-NMR, 13C-NMR ve FT-IR spektroskopik yöntemler ile karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Among the controlled polymerisation techniques, the reversible addition-removal chain transfer (RAFT) polymerization has a unique position. RAFT polymerisation is indispensable for a wide range of monomer weight, solvent tolerance and compatible reaction conditions. Furthermore, in the design of molecules architecture, both functionality and weight distribution of molecules have been used in many syntheses. Chain length of polymer structure with the polymerisation used by macro RAFT agents is important in terms of their thermal, mechanical, optical properties, changing as depending on molecular weight and polydispersity. In this study, using macro RAFT agents containing polyethylene glycol (PEG) (400-600 g / mol) polymer block was carried out polymerization of methyl methacrylate. A series of polymerizations was measured quantitative values of the molecules weight increase by following time. The linear increase against time in block copolymer formation was observed to be effective in chain transfer of RAFT agents. Analyses of PMMA-b-PEG-b-PMMA tri-block copolymers which can be used in various potential applications was performed. Synthesized new type RAFT agents and the structures of polymers were characterized by 1H-NMR, 13C-NMR and FT-IR spectroscopic methods.