Kesme çiçek amacıyla yetiştirilen lilium bitkisinin besin maddesi alınımı ve gelişiminin tespiti
A research on some quality parameters and nutritional status of lily plant growth as cut flower
  1. Tez No: 479722
  2. Yazar: PINAR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Lilium Casablanca, L.Connecticut King, beslenme durumu, kalite özellikleri, Lilium 'Casablanca, L.'Connecticut King, nutritional status, quality properties
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Araştırma İzmir-Bozdağ bölgesinde sera koşullarında ''Oriental'' hybrid 'Lilium Casablanca' ve ''Asiastic'' hybrid 'L. Connecticut King' çeşitlerinde yürütülmüştür. Çalışmalarda aynı seviyelerde uygulanan gübrelemenin (26 gN m2, 12 g P2O5 m2, 48 g K2O m2, 24 g CaO m2 ve 12 g MgO m2) beslenme ve kimi kalite özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Deneme tesadüfü blokları desenine göre 5 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Sabit seviyelerde uygulanan azot, fosfor ve potasyum dozları ile iki farklı lilium çeşidinin kimi fiziksel özellikleri ve beslenme durumu arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Deneme sonuçlarına göre; aynı seviyelerde uygulanan gübrelemenin iki lilium çeşidinin bitki boyu, gonca sayısı, vazo ömrü, boğum sayısı gibi kalite özellikleri yanında N, P, K, Ca ve Mg besin elementleri içerikleri arasında istatistikî açıdan önemli farklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in a greenhouse with ''Oriental'' hybrid Lilium 'Casablanca' and ''Asiatic'' hybrid L.'Connecticut King' varieties which is located in Bozdağ province of İzmir. The effects of fix doses of fertilizers (26 g N m-2, 12 g P2O5 m-2, 48 g K2O m-2, 24 g CaO m-2 ve 12 g MgO m-2) were investigated on plant nutrition and some quality parameters. Experiment was planned as randomized block experiment desing with 5 replications. The relations between some physical properties and nutritional status of 2 different lilium varieties were evaluated under a fix dose of nitrojen, phosphorus and potassium. As a result of this study, statistically significant differences regarding to plant length, vase life and flower bud quantity in addition to the concentration of N, P, K, Ca and Mg plant nutrients were found in both 2 lilium varieties.