İzmir iklim şartları için fotovoltaik evirici ağırlıklı verim modeli
A photovoltaic inverter weighted efficiency model for Izmir climate conditions
  1. Tez No: 479777
  2. Yazar: İLKER ONGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNNUR KOÇAR, PROF. DR. ENGİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik evirici, ağırlıklı verim, hasat, güneş ışınımı, bölgesel iklim şartları, Photovoltaic inverter, weighted efficiency, yield, solar irradiation, regional climate
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bir fotovoltaik güç sisteminin (FVGS) yıllık enerji hasadı, yalnızca eviricinin elektriksel dönüşüm verimine değil aynı zamanda FV sistemin kurulu olduğu coğrafyaya ve iklim şartlarına da bağlıdır. Bu çalışma kapsamında İzmir iklim koşullarında FV eviricilerin yıllık hasat tahminlemesinde kullanılabilecek bir ağırlıklı verim modeli geliştirilmiştir. Modelin geliştirilmesi öncelikle yüksek çözünürlüklü ve kesintisiz iklim verisi gerektirmektedir. Türkiye'de bu nitelikteki veriler hazır biçimde bulunmadığı için mevcut verilerin işlenmesiyle uygun nitelikte veri takımları elde edilmesi gerekmiştir. Elde edilen veri setleri üzerinde kristal silisyum (c-Si) FV hücrelerin en yüksek güç noktasındaki (MPP) üretimleri hesaplanarak yıllık dağılımlarına göre güç aralıklarının üretime katkı ağırlıkları belirlenmiştir. Belirlenen bu değerler, Avusturya Teknoloji Enstitüsü – AIT FV Evirici Test Laboratuvarlarında yapılan denemeler ile diğer ağırlıklı verim modelleri ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, ülkenin orta enleminde yer aldığı için Türkiye ışınımını temsil edebilecek İzmir şartları için geliştirilen bir ağırlıklı verim modeli elde edilmiştir. Elde edilen model, İzmir şartlarında diğer modellere göre daha gerçekçi bir hasat tahminlemesi yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Yield of a photovoltaic power system (PVPS) is dependent not only on the electrical conversion efficiency of the inverter used, but also to the geographical location and local climatic conditions of where the system is installed. Within this study, a weighted efficiency model to use in estimating annual yield of PVPSs installed in İzmir or locations with similar climatic conditions. Development of the model primarily requires a high resolution and uninterrupted climatic measurement data set. Since there is no access to a local measurement data meeting those requirements in Turkey, the available data was processed to produce a data set that meets the requirements. The resulting data set was used to calculate the energy production of c-Si PV cells at their maximum power point and the annual distribution of that production. Individual contributions of the power ranges to the annual yield were used to determine the weights of the respective ranges. Calculated values were compared with the other weighted efficiency models through the tests made in AIT – Austrian Institute of Technology PV Inverter Test Laboratories. The result is a new weighted efficiency model developed for İzmir climatic conditions that can represent the irradiation of Turkey for being in the median latitude of the country.