Çocuklarda diz dezartikülasyonu ile diz üstü ampütelerin rehabilitasyon yönünden karşılaştırılması ve diz dezartikülasyonunun kemik gelişimine etkisi
Comparision of child knee disarticulation with above knee amputee rehabilitation and the effects of knee disarticulation on bone growth
- Tez No: 48005
 - Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KORKUSUZ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
 - Anahtar Kelimeler: Çocuk diz dezartikülasyonu, diz üstü amputasyonu, femoral püme, protez rehabilitasyonu
 - Yıl: 1995
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 109
Özet
98 ÖZET Çalışmamızda 1994-1995 yıllan arasında ilk protezlerini yaptırmak amacıyla başvuran 4 diz dezartikülasyonu ve 2 diz üstü amputasyonu protezi kullanan çocuk, rehabilitasyonu yönünden karşılaştırılarak, eğitimi tamamlama ve temel aktiviteleri başarabilme süreleri ile protez tekniği bakımından incelenmiş ve izlenmiştir. Değerlendirmelere göre, diz dezartikülasyonu protezi kullanan çocuklarda protez eğitimi süresi ortalama 12.3 gün ve diz üstü protezi kullanan hastada 21 gün olarak belirlenerek, diz dezartikülasyonunda eğitim süresinin kısaldığı gözlenmiştir. Ayrıca diz dezartikülasyonlu çocukların kemik gelişimi konusunda bilgi edinebilmek için; 10 tavşana antero-posterior flap tekniğinin kullanıldığı diz dezartikülasyonu ve 10' una diz üstü amputasyonu yapılmıştır. 6 diz dezartikülasyonlu ve 5 diz üstü ampute tavşan femurlanmn 17 hafta radyografik takibi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, dezartikülasyonlu femurda gelişimin sağlam tarafa göre yavaş olduğu tespit edilmiştir. Diz dezartikülasyonlu güdük ile diz üstü ampute güdüğündeki büyüme farkı, ilk üç ölçümde anlamlı bulunurken, dördüncü ölçümde anlamlı bulunmamıştır. Tüm bu bulgular dikkate alındığında gerek eğitim süresindeki kısalık, gerekse femurun sağlam tarafa göre kısa kalmasının protez mekaniği ve estetiğine sağlayacağı yarar düşünülerek, çocuklarda diz dezartikülasyonunun diz üstü amputasyonuna tercih edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
99 OMPARISION OF CHILD KNEE DISARTICULATION WITH ABOVE KNEE AMPUTEE REHABILITATION AND HE EFFECTS OF KNEE DISARTICULATION ON BONE GROWTH SUMMARY In the present study between 1994 -1995, 4 knee disarticulations and 2 above knee child amputees who were fitted with their first prostheses were compared with regard to their prosthetic rehabilitation periods. Also the achieving periods of the essential activities and conclusion of the prosthetic training and the technique of the prostheses. According to our evaluation, the average prosthetic training days was 12.3 days for knee disarticulation prostheses and 21 days for above knee prosthese. Therefore it was observed that the prosthetic training period in knee disarticulation got shorter than above knee amputee. In addition to this, anteroposterior skin flap technique were used in knee disarticulation of 10 rabbits, and also the operation of above knee amputation level in 10 rabbits; in order to acquire data about their bony growth. The femurs of rabbits which have 6 knee disarticulations and 5 above knee amputations were observed radiographically in 17 weeks. Depending on the data from the study; the retained femur tended to grow at a slower rate than the contralateral femur. There was significant difference of growth in the first three measurements but there was no significant difference of growth in fourth measurement between knee disarticulated femur and above knee amputated femur. We concluded that knee disarticulation in children was a level often cosidered for growing children, since it provided mechanical and cosmetic advantages, either shorter prosthetic training or slower femoral growth. Key words : Child knee disarticulation, above knee amputation, femoral growth, osmetic rehabilitation.