Hazır giyim ürünlerinin sosyal medya üzerinden satın alınmasında tüketici algısının rolü (Instagram örneği)
Consumer perception of buying ready-to-wear clothes on social media (a study of Instagram)
- Tez No: 480068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hazır Giyim, Moda, Hızlı Moda, Sosyal Medya Pazarlaması, Tüketici Davranışları, Ready-To-Wear, Fast Fashion, Social Media Marketing, Consumer Behaviours
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İnsanların en temel ihtiyaçlarından birisi olan giyim; doğanın etkilerinden insan bedenini koruyarak ona estetik bir görünüm kazandıran, sosyal, ekonomik, teknolojik gelişmelere paralel olarak değişip gelişerek farklılaşan çeşitli cinste giysiler ile bu giysilerin kullanım biçimi olarak da ifade edilebilir. Sanayileşme ve hızlı nüfus artışı ile birlikte klasik giyim anlayışı 20. yüzyıldan itibaren yerini hazır giyim olarak adlandırılan bir sanayi dalına bırakmıştır. Hazır giyim; standart ölçüler kullanılarak elde edilen kalıplar yardımı ile seri halde üretimi yapılabilen her türlü giyim eşyası ürünü olarak tanımlanmaktadır. İnsanların örtünmek değil de güzel görünmek, sosyal ortamlarda dikkat çekmek için, hep daha iyi ve daha güzeli arama çabası, eskiyen giysinin yerine farklı bir model edinme isteği moda kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Moda kavramında herhangi bir şeyin ille de yararlı ve gerekli olması değil, farklı olması önemlidir. Günümüzde değişim ve çeşitlenme hızının sürekli arttığı müşteri isteklerine cevap vermek üzere hızlı moda kavramı oluşmuştur. Hızlı moda, müşterinin mevcut ya da olası isteklerini keşfederek bu istekleri karşılamak için, tasarım, üretim, pazarlama ve bu bölümler arasındaki ara disiplinlerin müşteri merkezli düzenlenmesidir. İnternetin yaygınlaşması ile birlikte artan sosyal medya kullanımı pazarlama yöntemlerinin de değişmesine neden olmuş geleneksel pazarlama anlayışı yerini giderek sosyal medya pazarlama ortamlarına bırakmıştır. Sosyal medya üzerinden yapılan alış-verişlerin artış gösterdiği günümüzde, moda ürünlere olan ilgi ve talebi karşılamak, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına cevap vermek, bu durumu fırsata dönüştürmek amacı ile pek çok girişimcinin sosyal medyayı kullandıkları görülmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda planladığımız“Hazır Giyim Ürünlerinin Sosyal Medya Üzerinden Satın Alınmasında Tüketici Algısının Rolü (Instagram Örneği)”isimli bu çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Clothing is one of the basic needs of human beings. While it prevents human body from nature and gives it an aesthetic look, it also changes and develops accordingly to technological advances. With industrialization and rapid popular growth, classical clothing changed into a branch of industry that is called ready-to-wear. Ready-to-wear clothes are all kinds of clothing that can be churned out. People's need of looking good, drawing attention and seeking the better instead of covering themselves created a new sense: fashion. In fashion there is no need for anything to be useful or necessary, the only thing that matters is difference. Nowadays fast fashion concept has come to life, in consequence of clients' different and fast demands. Fast fashion discovers clients' existing or potential demands and in order to meet these demands it organizes the disciplines between design, production and marketing according to the clients. With the proliferation of the internet, social media usage rates also increased and eventually marketing methods have changed and gave its place to social media marketing. Since social media shopping rates are increasing, lots of entrepreneurs use social media to meet the demands of clients and to turn this into an opportunity. In light of this information“Consumer Perception of Buying Ready-To-Wear Clothes On Social Media (A Study Of Instagram)”research has been made.