Ratlarda timpanik membran perforasyonu iyileşmesinde nigella sativa oil'in etkinliği
The efficacy of topical nigella sativa oil in healing of traumatic tympanic membrane perforation
  1. Tez No: 480141
  2. Yazar: HARUN ACIPAYAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TÜLİN KAYHAN, UZMAN HASAN EMRE KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Miringoplasti, Nigella Sativa Oil, Timpanik Membran, Wistar Albino, Myringotomy, Nigella Sativa Oil, Tympanic membrane, Wistar Albino
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Deneysel timpanik membran perforasyonu onarımında Nigella Sativa Oil(NSO) kullanımının iyileşme üzerine etkisinin olup olmadığının araştırılması amaçlandı. Wistar albino cinsi, ikibuçuk üç aylık, ikiyüzelli-üçyüzelli gram ağırlığında 18 adet dişi rat 3 gruba ayrıldı. İşlem öncesi, 3. günde ve dekapitasyon öncesi bütün ratlara distortion product otoakustik emisyon(DPOAE) işlemi yapıldı. Bütün ratlara bilateral miringotomi işlemi yapıldı. Miringotomi işleminden sonra sağ kulağa günlük olarak NSO topikal olarak uygulandı, sol kulak kontrol amaçlı spontan iyileşmeye bırakıldı. Her 3 gruptaki hayvanların günlük otomikroskopik muayeneleri yapıldı ve perforasyon kapanma zamanları kaydedildi. Birinci gruptaki hayvanlar NSO'nun erken dönemdeki özellikle inflamasyon üzerine olan etkilerini incelemek üzere 3. günde dekapite edildi. İkinci gruptaki hayvanlar 7. günün sonunda ve üçüncü gruptaki hayvanlar ise 14. günün sonunda dekapite edildi. Dekapitasyon sonrası timpanik membranlar histopatolojik olarak incelendi. Her üç grupun sağ ve sol kulakları birbirleri ile karşılaştırıldı. İşlem öncesi ve dekapitasyon öncesi yapılan otoakustik emisyonlar sonucunda her iki kulaktada işlem sonrası yüksek frekans kayıpları meydana gelmiş olup 3 grup arasında sağ ve sol kulak emisyonları açısından anlamlı fark bulunamadı. Histopatolojik olarak perforasyonun en geniş boyutu, timpanik membrandaki inflamasyon, kalınlık ve fibrozis araştırıldı. İnflamasyon açısından her iki kulak ve gruplar arasında bir farklılık saptanmamasına rağmen, timpan membran(TM) kalınlığı açısından grup 2 anlamlı olarak daha kalındı ancak bu durum NSO kullanımı ile ilişkisiz bulunmuştur. Aynı şekilde 2. grupta fibrozis yüksekti ama sağ ve sol TM'lar arasında fark izlenmemiştir. Yalnızca perforasyon boyutları açısından NSO kullanılan TM ile karşı TM arasında 2. grupta anlamlı farklılık izlenmiş olup, 1. ve 3. grupta bu fark ortadan kalkmıştır. Çalışmamız topikal NSO uygulanmasının timpanik memran perforasyonlarının erken kapanmasında etkili bir yöntem olabileceğini göstermekle birlikte, çalışmamızda NSO'nun spontan kapanma oranlarında bir artışa sebebiyet verdiğini gösteren bir kanıt yoktur. Çalışmamızda yapılan DPOAE sonuçları; topikal NSO uygulanmasının ototoksik bir etkisinin olmadığını da göstermektedir.
Özet (Çeviri)
We aimed to evaluate the efficacy of Nigella Sativa Oil (NSO) in recovery from experimental tympanic membrane perforation. Between 10-12 week old 18 female wistar albino rat were separeted in three groups. Distortion product otoacoustic emission (DPOAE) was evaluated in each rat before the myringotomy, on third day and before decapitation. All rats had bilateral myringotomy after the first DPOAE. Nigella sativa oil topically applied to right ear daily after myringotomy and left ears were left for spontaneous healing as control. All rats in each three group had daily otoscopic examination and perforation closure times were recorded. Rats in first group were decapitated on third day to evaluate the NSO's impact in early phase, specially the effects on inflammation. Second group rats were decapitated at the end of 7th day and third group at the end of 14th day. Tympanic membranes were histopathologically examined after decapitation. Left and right ears were compared in each rat. When DPOAEs before the myringotomy and before decapitation were compared, high frequency loss was noticed in both sides after myringotomy and there were no difference in emissons between left and right side or between three groups. The largest size of the perforation, inflammation in tympanic membrane, membrane thickness and fibrosis were evaluated histopathologically. There were no difference in inflammation noticed between each sides and three groups. Tympanic membrane (TM) were thicker in second group but it was unbound to NSO application. Also fibrosis was greater in second group but there were no difference between right and left side TMs. Perforation size were different between left and right side only in second group while this difference disappeared in first and third groups. We suggest with this study that NSO application might be an option in early recovery of tympanic membrane perforation although there is no evidence about the impact of NSO on spontaneous tympanic membrane healing. The DPOAE results in this study also suggest that topical NSO application does not have an ototoxic side effect.