Deneysel timpanik membran perforasyonlarında amniyotik zar kullanımının etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of amniotic membrane use in tympanic membrane perforated: An experimental study
  1. Tez No: 932273
  2. Yazar: ALI MURATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT TAYYAR KALCIOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAL ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Traumatic tympanic membrane perforation, amniotic membran, vector paper, spontane, healing, tympanic membrane thickness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada travmatik timpanik membran perforasyonlarında literatürde bugüne kadar çalışılmamış olan, amniyon zarı kullanımının perforasyonların iyileşme oranları ve iyileşme hızı üzerine etkisinin ve oluşan histopatolojik değişimlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 300-400 gr ağırlığında 30 adet Wistar Albino rat kullanıldı. Her bir grupta 10'ar rat (20 kulak) olacak şekilde toplam 30 sağlıklı rat (60 kulak) arasından rastgele seçim yapılarak üç farklı grup oluşturuldu. Ratların tümünde genel anestezi altında timpanik membran posterior kadrandan parasentez bıçağı ile 3 mm akut travmatik perforasyon oluşturuldu. Grup A'da perforasyon üzerine amniyon zarı serildi. Grup B'de perforasyonlar üzerine vektör kâğıt serildi. Grup C'de perforasyonlar spontan iyileşmeye bırakıldı. Yedinci, on dördüncü ve yirmi birinci günde (haftada bir) çalışma hayvanlarına inhaler anestezik verilip düzenli kulak muayeneleri yapılarak iyileşme ve perforasyondaki kapanma süreci kontrol edildi ve fotoğraflandı. Çalışmanın sonunda tüm ratlar sakrifiye edilerek dekapitasyon sonrası kokleaları çıkartıldı. Gerekli işlemlerden sonra gerçekleştirilen histopatolojik incelemede her bir gruptaki zar bütünlükleri ve kalınlıkları değerlendirilirdi. Ratların kulak zarı kalınlığı, perforasyon durumu, fibroblastik aktivite ve neovaskülarizasyon süreçleri değerlendirildi. Yapılan otoskopik ve histopatolojik incelemelerde grup A'da incelenen 18 kulak zarının yalnızca 1'inde perforasyon tespit iii edilirken, grup B'de 20 kulak zarının 9'unda perforasyon görüldü. Grup C'de ise 16 kulak zarının 7'sinde perforasyon saptandı. Grup A ile grup B ve grup A ile grup C karşılaştırıldığında perforasyon iyileşmesi açısından anlamlı fark olduğu görüldü (sırası ile p=0,0089 ve p=0,0121). Zar kalınığı değerlendirildiğinde de Grup A ile B ve Grup A ile C arasındaki fark anlamlı bulundu (sırasıyla p = 0,0291 ve p = 0,0106). Ancak, neovaskülarizasyon ve fibroblastik aktivite bakımından herhangi bir belirgin farklılık gözlemlenmedi (sırası ile p=0,1094 ve p=0,7275). Bu çalışmada, perforasyon kapanma hızı, kapanma oranı ve zar kalınlığı açısından amniyotik zar kullanımının istatistiksel anlamlı etkisini göstermekte ve timpanik membran perforasyonu iyileşmesindeki potansiyel yararını desteklemektedir. Anahtar Kelime: Travmatik Timpanik Membran Perforasyonu, Amniyon Zar, Vektör Kağıt, Spontan iyileşme, zar kalınlığı
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of amniotic membrane use on the rate and speed of healing of traumatic tympanic membrane perforations and the resulting histopathological changes, which have not been studied in the literature. In our study, 30 Wistar albino rats weighing 300-400 g were used. A total of 30 healthy rats (60 ears) were randomly selected to form three different groups of 10 rats (20 ears) each. A paracentesis knife was used to create a 3 mm acute traumatic perforation in the posterior quadrant of the tympanic membrane in all rats under general anaesthesia. In group A, amniotic membrane was placed over the perforation. In group B, vector paper was placed over the perforations. In group C, the perforations were left to heal spontaneously. On the seventh, fourteenth and twenty-first days (once a week), the study animals were given an inhaled anaesthetic and regular ear examinations were performed to check and photograph the healing and closure of the perforation. At the end of the study, all rats were sacrificed and their cochleas removed after decapitation. After the necessary procedures, the integrity and thickness of the membranes in each group were evaluated in the histopathological examination performed. Tympanic membrane thickness, perforation status, fibroblastic activity and neovascularisation processes in rats were evaluated. On otoscopic and histopathological examination, perforation iii was found in only 1 of 18 tympanic membranes examined in group A, whereas perforation was found in 9 of 20 tympanic membranes in group B. Perforation was found in 7 of 16 tympanic membranes in group C. When group A was compared with group B and group A with group C, a significant difference in perforation healing was observed (p=0.0089 and p=0.0121, respectively). When evaluating membrane thickness, the difference between groups A and B and groups A and C was found to be significant (p = 0.0291 and p = 0.0106, respectively). However, no significant difference was observed for neovascularisation and fibroblastic activity (p=0.1094 and p=0.7275, respectively). This study demonstrates the statistically significant effect of amniotic membrane use in terms of perforation closure rate, closure ratio and membrane thickness, supporting its potential benefit in tympanic membrane perforation healing.