Hasan Kallimci'nin çocuk romanlarının incelenmesi
The study of children's novel of Hasan Kallimci
  1. Tez No: 480206
  2. Yazar: HİKMET DEGEÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU ÖZDEMİR, DOÇ. DR. ALİ FUAT ARICİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, çocuk romanları, Hasan Kallimci, iletiler, Children's Literature, Children's Novel, Hasan Kallimci, Messages
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Hasan Kallimci'nin Çocuk Romanlarının İncelenmesi Çocuk edebiyatı, çocukların duygu düşünce ve hayal dünyasına seslenen, çocukların zihinsel ve ruhsal açıdan gelişimlerine katkıda bulunan eserlerden oluşmaktadır. Çocuk edebiyatı sözlü ve yazılı ürünlerden oluşan, hedef kitlesi 16 yaş altı çocuklar olan bir yazındır. Bu edebiyat içerisinde çocuk romanları, çocukların ilgiyle okudukları takip ettikleri bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu alanda ülkemizde pek çok yazar tarafından eserler oluşturulmuş ve halen oluşturulmaktadır. Çocuk edebiyatı alanında çalışmalar yapan, çocuğu edebi yazınının merkezine alarak eserler veren yazarların çalışmalarının incelenmesi önem arz etmektedir. Bu amaçla, yaşayan ve hala çocuklara yönelik edebi ürünler ortaya koymaya çalışan yazarlardan Hasan Kallimci'nin eserlerinin incelenmesi ve bilim dünyasına sunulmasının önemli olduğu düşünülmüştür. Çocuklara yönelik hazırlanan eserler pek çok açıdan incelebilir. Bu çalışma günümüz çocuk edebiyatı yazarlarından Hasan Kallimci'nin 3. 4. ve 5. sınıf öğrencilerine yönelik yazmış olduğu romanların incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş ve bu çerçevede doküman incelemesi kullanılmış olup eserler betimsel teknikle analiz edilmiştir. Hasan Kallimci'nin incelenen romanlarında, hayatının önemli bir kısmını öğretmen olarak geçirmesinin vermiş olduğu bir avantajla çocukların ilgi ve ihtiyaçlarını tespit edip yazılarını buna göre oluşturduğu, romanların içeriği ve eğitsel boyutu, milli ve insani değerleri dikkate alarak yazdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Study of Children's Novel of Hasan Kallimci Children's literature consists of works which contribute the improvement of children in terms of spiritual and intellectual, appealing to emotion, consideration and imagination world of children. Children's literature is a literature which compose of oral or written works and it is a literature that target audience is children under 16 years of age. Within this literature, children's novel is a type which is read curiously by children. In this area, authors created lots of work in our country and they still continue to create. It is important to study of the works of authors who center children at the literature, study on children's literature. For this purpose, submitting science world and analyzing the works of Hasan Kallimci who is alive and still works on children's literature is thought to be important. The works which prepared for children can be studied in a lot of ways. This study is made on the purpose of investigation of novels which are written by children's literature writer Hasan Kallimci for 3rd, 4th and 5th grade students. In this study, qualitative research method preferred and in this context, works are analyzed with descriptive method by using document analysis. In inspected novels of Hasan Kallimci are determined that he created his works with the advantages of being a teacher most of his life by confirming the interest and requirement of children, wrote novels by caring on national and humanitarian value.