Finansal istikrarsızlığın ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: yükselen piyasa ekonomileri örneği
The impact of financial instablity on economic growth: evidence of emerging market economies
  1. Tez No: 480237
  2. Yazar: FİLİZ ERATAŞ SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN UYSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal İstikrarsızlık, Ekonomik Büyüme, Yükselen Piyasa Ekonomileri, Finansal İstikrarsızlık Endeksi, Panel Veri Analizi, Panel Nedensellik Analizi, Financial Instability, Economic Growth, Emerging Market Economies, Financial Instability Index, Panel Data Analysis, Panel Causality Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, finansal istikrarsızlığın ekonomik büyüme üzerindeki etkisini incelenmektir. Finansal istikrarsızlığın ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği hipotezinden hareketle, öncelikle finansal istikrarsızlığın tanımı yapılmış, ardından kavramsal çerçevenin daha iyi açıklanabilmesi için finansal istikrarsızlığın nedenleri üzerinde durulmuştur. Bu çalışmanın iktisat yazınında yer alan finansal istikrarsızlık ve ekonomik büyüme ilişkisinin incelendiği sınırlı sayıda çalışmaya katkı yapması beklenmektedir. Finansal istikrarsızlık ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin test edilmesi amacıyla panel veri analizinden yararlanılan ekonometrik bir model oluşturulmuştur. Ampirik modelde finansal istikrarsızlık endeksinden yararlanılmıştır. Finansal sistemin istikrarının analizine ilişkin bu yaklaşım çerçevesinde, finansal sistemdeki risk ve kırılganlık durumu saptanmaktadır. Finansal sistemin mevcut sağlamlığı ve istikrarının analizinde kullanılan temel göstergeler, finansal sistemin işleyişine yönelik finansal ve makroekonomik değişkenlerden oluşmaktadır. Finansal istikrarsızlık ve ekonomik büyüme ilişkisi yükselen piyasa ekonomileri kapsamında ele alınmaktadır. Bunun nedeni; finansal kırılganlığı yüksek bir ekonomik sistem içerisinde, sistemik etkiler barındırabilecek hale gelmiş potansiyel şokların ortaya çıkma riskinin daha yüksek olmasıdır. Herhangi bir şok karşısında yeterince güçlü olmayan finansal sistemler, olumsuz etkileri yalıtabilecek niteliklere sahip olmadığından negatif büyüme rakamları ile sonuçlanan finansal krizler ortaya çıkmaktadır. Durağan olmayan dinamik panel veri analizinin kullanıldığı çalışmada, değişkenlerin öncelikle heterojen olup olmadıkları incelenmiş ardından değişkenlere ilişkin yatay kesit bağımlılığı araştırılmıştır. İkinci nesil panel birim kök testlerinden yararlanılan bu modelde, uzun dönem regresyon katsayısı tahminlenmiş ve finansal istikrarsızlık ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin yönünün belirlenmesi amacıyla panel nedensellik analizinden yararlanılmıştır. Elde edilen ampirik bulgular, finansal istikrarsızlığın ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği hipotezini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact of financial instability on economic growth. Starting from the hypothesis that financial instability impacts economic growth negatively, first the definition of instability are made and than focused on the causes of instability to understand a conceptual framework better. In order to test the relationship between economic growth and financial instability the econometric model has been created by panel data analysis methods. Financial instability index is used for the empirical model. The risk and the vulnerability of the financial system has been determined with this approach. The main indicators which have been used at the emprical part are; macroeconomic indicators and a composite index of financial indicators which is crucial to estimate soundness and stability of the financial system. The relationship between financial instability and economic growth in emerging market economies are discussed in this context. Because in a fragile financial system it is more than possible to occur potential systemic shocks which have systemic effects. If the financial system is not strong enough to face with any shocks or not qualified to isolate the negative effects of the financial crisis, it results with negative economic growth rates. In this study, non-stationary dynamic panel data analysis has been used to investigate not only examine the heterogeneity of the variables but also to consider cross-section dependency between each units. The second-generation panel unit root tests utilized in this model, the long-term regression coefficients forecasted and panel causality analysis were used to determine the direction of the relationship between the economic growth and financial instability. The empirical findings of the study support the hypothesis which assumes that financial instabilityhas adverse effects on economic growth.