M.Ö. 1500- 1200 yılları arasında Ugarit şehrinin ekonomik önemi
The economic importance of Ugarit city between 1500-1200 BC
- Tez No: 480320
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÇİĞDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ugarit, Ticaret Yolları, Hitit, Ekonomik İlişkiler, Ugarit, Trade Routes, Hittite, Economic Relations
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Doğu Akdeniz ticareti içinde önemli bir yere sahip olan Ugarit Şehri, ekonomik anlamda bakıldığında bölge içerisinde önemli bir merkez konumundadır. Ticaret yollarının kesiştiği noktada önemli bir rol oynamaktadır. Ele aldığımız dönem itibariyle, bugünkü Suriye sınırları içinde bulunan ve günümüzde Ras Şamra olarak anılan Ugarit Şehrinin ekonomik önemi, ticaret yolları üzerindeki konumu ve bazı devletlerle olan siyasi ve ekonomik ilişkileri çok önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın amacı, Doğu Akdeniz' in Ugarit Kenti bünyesinde ekonomik yönden önemini ortaya çıkarmak, Doğu ile Batı arasındaki ekonomik ilişkileri ve ticaret yollarını araştırmak ve Ugarit kentinin konumunu belirtmektir. Bu çalışmada, öncelikli olarak Ugarit Kentinin siyasi ve ekonomik durumu hakkında bilgi verilmeye çalışıldı. Akabinde elde ettiğimiz bilgiler çerçevesinde ticaret yolları ve Ugarit'in bu yollar üzerindeki konumu tespit edilmiştir. Son olarak, Ugarit ve diğer devletlerin birbirleri ile olan siyasi ve ekonomik ilişkileri ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The ancient city, Ugarit, which has a significant place in Eastern Mediterranean trade, is an important center in the region when viewed in economic terms. It plays an important role at the intersection of trade networks. Ugarit is located within Syrian borders and it is now called Ras Şamra. It has an important place in terms of its economic strength, its location on the trade routes, its political and economic relations with some states. The aim of this study is to indicate the location of Ugarit, to analyses economic relations and trade routes between East and West, and to reveal the economic importance of Ugarit in Eastern Mediterranean. In this study, it is primarily aimed to give information about political and economic situation of Ugarit. Then, based on the obtained data, trade routes and the location of Ugarit on those routes are identified. Finally, political and economic relations between Ugarit and other states are analyzed.