Hâmit Zübeyr Koşay'ın hayatı ve halk bilimi ile ilgili çalışmaları
Hâmit Zübeyr Koşay's life and folklore studies
  1. Tez No: 480321
  2. Yazar: MUHAMMET NURİ CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZGÜR GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Sociology, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hâmit Zübeyr Koşay, halk bilimi, folklor, kültür
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Hâmit Zübeyr Koşay Cumhuriyet'in ilk yıllarında başta halk bilimi olmak üzere farklı birçok disiplinde araştırmalar yapmış, ortaya koyduğu eserlerle tüm bu alanlarda kaynak niteliğinde önemli çalışmalara imza atmıştır. Bu çalışmada, çok yönlü bir yazar olan ve yapmış olduğu hizmetler dolayısıyla Kültür Bakanlığı tarafından En İyi Halk Bilimci Ödülü'ne layık görülen Hâmit Zübeyr Koşay'ın halk bilimi ile ilgili eserleri, folklor hakkında görüş ve önerileri irdelenmiştir. Bu çalışma dört bölümden müteşekkil olup ilk bölümünde Hâmit Zübeyr'in hayatı, edebî kişiliği, akademik yönü tüm detaylarıyla sıralanmıştır. İkinci bölümde Koşay'ın yazmış olduğu kitap, makale, inceleme, araştırma, tanıtım, tercüme eserleri ve Koşay hakkında yazılmış olan çeşitli eserler aktarılmıştır. Üçüncü bölümde onun halk bilimi etrafında şekillenen düşünceleri, görüş ve önerileri belirtilmiştir. Son bölümde ise Hâmit Zübeyr Koşay'ın kaleme aldığı kitaplar tanıtılmış ve bu eserler folklor bağlamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hâmit Zübeyr Koşay has done researches in various disciplines, especially in the first years of the republic, in various disciplines, and has made important works in all these fields when he defined them as sources. In this study, Hâmit Zübeyr Koşay's works related to popular science, opinions and suggestions in the name of folklore were examined as being a multi-faceted writer and awarded the Best Folk Scientist prize by the Ministry of Culture for his services. This study is composed of four chapters and in the first part, Hâmit Zübeyr's life, literary personality, academic direction are listed in detail. In the second part, various articles written about Kosoy, which is written about the book, article, examination, research, introduction, translations, and Kosay. In the third chapter, his thoughts, opinions and suggestions about his folk art are mentioned. In the last part, books by Hâmit Zübeyr Koşay were introduced and these works were evaluated in the context of folklore.