Türk romanında Doğu Anadolu
The Eastern Anatolia in Turkish novel
- Tez No: 480323
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÖRENEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Romanı, Doğu Anadolu, Doğu Ġnsanı, Mekân, Turkish Novel, Eastern Anatolia, Eastern Human, Space
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 824
Özet
Tanzimat sanatçılarıyla baĢlayan roman serüvenimizin Ġstanbul‟a ilgisi zamanla geliĢerek Anadolu‟ya yönelmiĢ, bu sayede Doğu Anadolu‟nun edebiyattaki varlığı hissedilmeye baĢlanmıĢtır. Ġlk romanlarımıza nadiren de olsa giren Doğu Anadolu‟nun romandaki ağırlığı, Cumhuriyet‟in ilanına kadar hayli gecikmiĢtir. Bu çalıĢmada roman tarihimiz boyunca Doğu Anadolu‟yu konu edinen tüm romanlar taranmıĢ, Doğu‟nun bu romanlara yansıyan gerçekliği, üç temel baĢlıkta toplanmıĢtır. Romanlardaki Doğu algısı ilk bölümde mekân ve insan üzerinden tespit edildikten sonra, Doğu romanlarının tematik düzlemi belirlenmeye çalıĢılmıĢtır. Bu bölümde bireysel, sosyal ve siyasal içeriklerine göre belirlediğimiz baĢlıklarla Doğu insanının sosyal manzarası betimlenmeye, son bölümünde ise roman kahramanlarının Doğu Anadolu‟yla iliĢkisi üzerinden Doğu‟ya yönelik farklı bakıĢ açıları yakalanmaya çalıĢılmıĢtır. Bu çalıĢmanın temel ekseni, insan-mekân diyalektiğinin kurmaca eserdeki izdüĢümünü yakalamaktır.
Özet (Çeviri)
The novel, which started with Tanzimat artists, had interest in Ġstanbul which gradually developed into Anatolia, so in this way the presence of Eastern Anatolia in literature has begun to be felt. The dominance of Eastern Anatolia in novels which was rarely seen, was delayed till the declaration of the Republic. In this study, all the novels which involved the topic of Eastern Anatolia have been scanned throughout our novel history, the reality of the East reflected in these novels is gathered in three basic chapters. After the oriental perception in the Novel was determined on the basis of space and man in the first chapter, It was tried to determine the thematic plane of Eastern novels. In this section, we tried to capture the social aspects of the Eastern people with the titles we determined according to their individual, social and political content, and in the last part, with different aspects of the oriental aspects of the roman heroes related to Eastern Anatolia. The main scope of this work is to capture the projection of the dialect of man-space in fiction.