Handânî Dîvânı (İnceleme-Tenkitli metin-Sizin)
The Divan of Handani (Examination-Critical text-Index)
- Tez No: 480328
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ ECE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Handanî, Handanî Divanı, 16. y.y, Handanî, Handanî Divanı, 16th century
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 569
Özet
16. y.y. şairlerinden olan Handanî‟nin gerçek adı Halil‟dir. 946 (1539-40) tarihinde doğan şairin ölüm tarihi bilinmemektedir. 1001 (1592-93) yılında hayatta olduğu anlaşılan şair, Kanunî Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerine şahitlik etmiştir. Handanî hakkında, tezkirelerde ve edebiyat tarihlerinde herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Şairle ilgili veriler, bilinen tek eseri divanından yola çıkılarak elde edilmiştir. Handanî Divanı‟nın tespit edilebilen dört nüshası olup bu çalışmada tüm nüshalar, metin tenkidine dâhil edilmiştir. Ağırlıklı olarak dinî ve tasavvufî konuların işlendiği metinde 49 kaside, 15 mesnevi, 44 musammat, 105 gazel, 58 nazm ve 44 tuyuğ bulunmaktadır. Bu çalışmada Handanî Divanı, ana hatlarıyla üç bölümde incelenmiştir. İlk bölümde şairin hayatı ve sanatı hakkında bilgi verilmiş; ikinci bölümde metin, şekil ve muhteva özellikleri açısından değerlendirilmiştir. Özellikle Handanî‟nin, Hurufilikten etkilenen bir şair olduğu düşünüldüğünden eser, bu cihetten de ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise divanın tenkitli metni oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The real name of Handanî who is one of the 16th century poets is Halil. The date of poet‟s death who was born in 946 (1539-40) is not known. As it is lknown that he was alive in 1001 (1592-93) witnessed the periods of Suleiman the Magnificent, Selim II and Murat III. In the collections of biographies and literary histories, there is not any information about Handanî. The data about the poet have been obtained from his only known work of divan literature. There are four confirmed copies of Handanî Divanı and in this study all the copies are included in the textual criticism. In this text where specifically religious and sufistic topics were discussed, there are 49 odes, 15 mesnevis, 44 musammats, 105 lyrics, 58 verses and 44 tuyuğ (a type of poem including 4 lines in divan literture). In this study, Handanî Divanı has been analysed under three chapters. In the first chapter, the biography and literary career of the poet have been elaborated on; in the second chapter, the work has been analysed in terms of its text, form and content. As Handanî is considered to have been affected by the Hurufi movement, his work has been touched upon under this aspect. In the third chapter of the study, the critical text of divan has been constituted.