Arap gramerinde ğarîbu'l-i'râb çalışmaları ve İbn 'Âbidîn'in 'el-Fevâidu'l-'Acîbe fî i'Râbi'l-Kelimâti'l-Ğarîbe the works of ğarîbu'l-i'râb in Arabic grammar and the work of Ibn'Abidîn'al-Favâid al-'Acîbe fi i İ'râbi'l-Kelimât al-Gharîbe
- Tez No: 480402
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULHADİ TİMURTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: İbn Abidin, Arap grameri, Garibu'l-i'rab, İstişhad, el-Fevâidu'l-'acîbe fî i'râbi'l-kelimâti'l-ğarîbe, Ibn Abidin, Arabic grammar, ğarîbu'l-i'râb, Istishhad, al-Favâid al-'acîbe fi i'râbi'l-kelimât al-gharîbe
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
“Arap gramerinde ğarîbu'l-i'râb çalışmaları ve İbn 'Âbidîn'in ”el-Fevâidu'l-'acîbe fî i'râbi'l-kelimâti'l-ğarîbe“ adlı eseri”adlı çalışmamızın birinci bölümünde ğaribu'l-i'rabın mahiyetine, tarihi gelişimine değinildi. Garibu'l-i'rab hakkında telif edilen eserler incelendi ve tanıtıldı. İkinci bölümünde Şam'ın önde gelen ve Osmanlının son dönemi meşhûr fıkıh âlimlerinden olan ve İbn Abidin adıyla bilinen Seyyid Muhammed Emîn b. Ömer b. Abdilazîz'in hayatına, şahsiyetine, ilmi kişiliğine ve konumuzla ilgili olarak dilciliğine değinildi. Üçüncü bölümde ise İbn 'Âbidîn'in“el-Fevâidu'l-'acîbe fî i'râbi'l-kelimâti'l-ğarîbe”adlı eseri tanıtıldı, müellifin eserde faydalandığı kaynaklar ele alınıp incelendi ve eserde geçen i'rabı yapılan kelimeler teker teker alınıp incelendi. Gayret bizden başarı Allah'tandır.
Özet (Çeviri)
In the first part of our study,it was mentioned the essence and historical development of ğarîbu'l-i'râb with the works of ğarîbu'l-i'râb in Arabic grammar and the work of Ibn'Abidîn“al-Favâid al-'acîbe fi i i'râbi'l-kelimât al-gharîbe. The compiled works about ğarîbu'l-i'râb were examined and introduced. In the second part, it was mentioned Seyyid Muhammed Emîn b. Ömer b. Abdilazîz's life, personality, scholarly personality and especially linguist that is related to our work known as Ibn'Abidîn who is one of the leading fıqh scholars of Damascus in last period of Ottoman Empire. In the third part, Ibn Abidîn's work ”al-Favâid al-'acîbe fi i i'râbi'l-kelimât al-gharîbe" was introduced, the resources that the author used in his work were examined, and the words that i'râb was made in the work were examined one by one.