Farklı organik bitki besin maddelerinin Çengelköy hıyarının tohum verim ve çimlenme özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of different organic plant nutrution elements on seed yield and germination features of Çengelköy cucumber
- Tez No: 480514
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN ÖZTOKAT KUZUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hıyar, Gübre, Organik, Tohum, Verim, Cucumber, Fertilizer, Organic, Seed, Yiel
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Ticari organik gübrelerin kullanımı giderek artmaktadır ancak bu gübrelerin bitki büyüme ve gelişmesine etkilerinin belirlenmesi gerekir. Bu çalışmada, farklı organik bitki besin maddesi uygulamalarının Çengelköy Hıyar 5802 çeşidi tohum verimi ve çimlenme özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde gerçekleştirilen çalışma, tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı, her parselde 20 bitki olacak şekilde kurulmuştur. Denemede organik bitki besin maddesi olarak katı organik gübre (Biofarm, AKC, Vermikompost) ve sıvı organik gübre (Gentasol) kullanılmıştır. Gübreler toprağın ihtiyaç duyduğu azot miktarı baz alınarak tabana bu miktarın yarısını karşılayacak oranda verilmiştir. Diğer yarısı ise üretim sezonu boyunca sıvı organik gübre ile tamamlanmıştır. Çalışmada bitki besin maddelerinin bitki gelişimine etkisini belirlemek amacı ile tohumluk meyve sayısı (adet/bitki), tohumluk meyve boyu (cm), tohumluk meyve eni (cm), ve tohumluk meyve ağırlığı (g) parametreleri saptanmıştır. Ayrıca bir gramda bulunan tohum sayısı (adet), bin tane ağırlığı (g), çimlenme oranı (%), dekara tohum verimi (kg/da) belirlenmiştir. Sonuç olarak, uygulamalar arası dekara tohum verimi değerlerinde istatistiksel olarak fark bulunmuştur. Dekara tohum verimi sırasıyla 26,12 kg/da (Gentasol), 22,98 kg/da (Vermikompost), 19,32 kg/da (Biofarm) ve 17,80 kg/da (AKC) olarak belirlenmiştir. Bitki ve tohumluk meyve ölçümlerinde ise istatistiksel olarak önemli bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Applying commercial organic fertilizers are increasing day by day. However, the effects of these fertilizers on plant growth and development should be determined. In this study, it was aimed to determine the effects of different organic plant nutrients on seed yield and germination features in organically grown Çengelköy Cucumber 5802 cultivar. Study was conducted with four replications according to the randomized blocks design, with 20 plants per parcel in Atatürk Horticultural Central Research Institute. Solid organic fertilizer (Biofarm, AKC, Vermicompost) and liquid organic fertilizer (Gentasol) was used as organic plant nutrients in the study. Fertilizers were given to the basin to compensate for half of the amount, based on the amount of nitrogen needed for the soil. The other half was completed with liquid organic fertilizer throughout the production season. Seed fruit number (unit/plant), seed fruit length (cm), seed fruit width (cm), and seed plant weight (g) parameters were examined. In addition; seed number per gram (unit), 1000 seed weight (g), germination rate (%) and seed yield per decare (kg/da) determined. As a result, there was a statistical difference in seed yield values between applications. Seed yields were obtained as; Gentasol (26,12 kg da-1 ), Vermicompost (22,98 kg da-1 ), Biofarm (19,32 kg da-1 ) and AKC (17,80 kg da-1 ) respectively. Furthermore no statistical significant difference was observed in plant and seed fruit measurements