Saman altlıklı ve tahta ızgara zeminde büyütülen kuzu ve oğlaklarda davranış, performans ve sağlık özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of behavior, performance and health traits of lambs and goat kids raised straw and wood slatted floor
  1. Tez No: 480513
  2. Yazar: CEM ATALAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMİL TÖLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tahirova, Türk Saanen, Yatma, Büyüme, Hematoloji, OpG, Tahirova, Turkish Saanen, Lying, Growth, Hematology, OpG
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tez çalışmasında, saman altlıklı zemin ve tahta ızgara zeminde büyütülen kuzu ve oğlaklarda davranış, performans ve sağlık özellikleri irdelenmiştir. Çalışma, 24 baş (12 E; 12 D) Tahirova genotipi kuzu ve 24 baş (12 E; 12 D) Türk Saanen genotipi oğlak ile yapılmıştır. Projede 8 grup beton zemin üzerine serilen saman altlıklı zeminde, 8 grup ise tahta ızgaralı zeminde barındırılmıştır. 2,75 x 2,75 m boyutlarındaki her bir grup bölmesine aynı tür ve cinsiyette üçer baş hayvan konulmuştur. Çalışma ortalama 52 günlük yaşta sütten kesilen kuzu ve oğlaklarıda 120 günde tamamlanmıştır. Gündüz gözlemlerinde ızgara zeminde barınan hayvanlarda yatma davranışı, saman zeminde barınan hayvanlarda geviş getirme daha yüksek oranda gözlenmiştir (P≤0,05). Gece yapılan gözlemlerde zemin tiplerine göre önemli bir farklılık gözlenmezken, hayvan türüne göre davranışlar önemli ölçüde değişmiştir (P≤0,05). Ayrıca tırmanma, yemlik üzerine çıkma ve kavga davranış sıklıkları oğlaklarda kuzulara göre belirgin biçimde daha yüksek olmuştur (P≤0,05). Sosyal izolasyon testindeki davranışlar zemin tipine göre değişmezken, hayvan türü ve cinsiyetine göre farklılaşmıştır (P≤0,05). Performans özellikleri ile yem ve su tüketimleri zemin tiplerine göre benzer olmuştur (P>0,05). Çalışmada saman grubu ızgara grubundan, kuzular oğlaklardan ve dişiler erkeklerden daha yüksek hematokrit ve eritrosit sayısına sahip olmuşlardır (P≤0,05). Benzer şekilde saman grubu ızgara grubundan ve kuzular da oğlaklardan daha yüksek hemoglobin değerine sahip olmuşlardır (P≤0,05). Çalışmada belirlenen gram dışkıdaki ookist sayısı (OpG) zemin tipinden etkilenmezken, oğlaklarda kuzulara göre daha yüksek OpG yükü belirlenmiştir (P≤0,05). Çalışmada yatma davranışı, OpG ve ishal sıklıklarının düşüklüğü nedeniyle ızgara zeminler öne çıkarken, saman zeminler ise hayvanlarda kan değerlerini olumlu yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the behaviors, performance and health characteristics of lambs and goat-kids, which were raised on the floor with straw and wood slatted. The study was performed with a total of 24 (12 Female; 12 Male) Tahirova sheep genotype lambs, 24 (12 Female; 12 Male) Turkish Saanen goat genotype kids. Within the study, 8 groups were kept on the floor with straw laid on a concrete floor whereas another 8 groups were kept on a wooden slatted. Each group consisted of three animals of the same species and gender, which were 2.75 x 2.75 m in size. The study was completed 120 days after lambs and kids, weaned at 52 days of age at average. It was daytime behavior observed that the lying behavior was higher in the animals on the slatted floor and the behavior of rumination was higher in the animals on the floor of straw (P≤0.05). Behavioral observations at night showed no significant difference compared to the type of floor, but their behavior changed significantly compared to animal species and genders (P≤0,05). Bipedal stance, climbing on the feeder and fighting behaviours had significant higher in goat-kids than in lambs (P≤0,05). The behavioral characteristics during the social isolation test, did not vary significantly depending on the type of floor (P>0.05). Animal performance traits, the consumption of feed and water was similar in terms of the types of floor (P>0.05). The study found that the group on the straw floor, compared to the group on the slatted floor, the lambs compared to the kids and the females compared to the males had higher numbers of hematocrit and erythrocytes (P≤0.05). In a similar way, group on the straw floor, compared to the group on the slatted floor and the lambs compared to the kids had higher values of Hemoglobin (P≤0.05). The number of oocysts in the determined per grams of faeces (OpG) did not vary depending on the type of floor; yet, the kids had higher OpG burden than the lambs (P≤0.05). At the study, the slatted floors were characterized by the behavior of lying, OpG burden and the low frequency of diarrhea whereas the straw floors had a positive impact on the blood values in animals.