Tiyazol birimleri içeren imin polimerlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of imine polymers containing thiazole unit
- Tez No: 480515
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Schiff Bazı, Oksidatif Polikondenzasyon, Poliazometin, Schiff Base, Oxidative Polycondensation, Polyaz
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, 2-aminotiyazol ve 4-metil-2aminotiyazol ile 4-hidroksi-3-metoksi benzaldehit ve 3-hidroksi-4-etoksi benzaldehitin kondenzasyon reaksiyonu ile Schiff bazları sentezlendi. Elde edilen Schiff bazları bazik sulu ortamda yükseltgeyici olarak NaOCl oksidantı varlığında oksidatif polikondenzasyon yöntemiyle polimerlerine dönüştürüldü. Sentezlenen monomer ve polimerlerin yapıları FT-IR, UV-Vis ve NMR analizleriyle aydınlatıldı. Polimerlerin katı hal iletkenlik değerleri dört nokta prob tekniği kullanılarak ölçüldü. Sentezlenmiş tüm bileşiklerin termal özellikleri TG-DTA ve DSC ölçümleri ile belirlendi. Polimerlerin sayıca ortalama mol kütlesi (Mn), ağırlıkça ortalama mol kütlesi (Mw) ve polidisperslik indeksi (PDI) değerleri jel geçirgenlik kromatografisi ile belirlendi. Elde edilmiş bileşiklerin optik, elektrokimyasal ve floresans özellikleri sırasıyla UV-Vis, döngüsel voltametri (CV) ve Floresans (PL) teknikleri kullanılarak incelendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the Schiff bases were synthesized by condensation reactions of 2-aminothiazole and 4-methyl-2-aminothiazole with 4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyde and 3-hydroxy-4-methoxybenzaldehyde. Synthesized Schiff bases were converted to polymers via oxidative polycondensation by NaOCl as oxidant in aqueous alkaline medium. The structures of synthesized monomers and polymers were confirmed by FT-IR, UV-Vis and NMR analyses. The solid state conductivity values of polymers were measurements by four point probe technique. Thermal properties of all synthesized compounds were determined by TGA-DTG-DTA and DSC analysis. The number average molecular weight (Mn), mass average molecular weight (Mw) and polydispersity index (PDI) values of the synthesized polymers were determined by the gel transition chromatography (GPC). Optical, electrochemical and fluorescence properties of obtained compounds were investigated by using UV-Vis, cycle voltammeter (CV) and fluorescence (PL) techniques, respectively.