6. sınıf öğrencilerinde bağlanma stilleri ve algılanan anne baba tutumları
Attachment styles in 6th grade students and perceived parental attitudes
- Tez No: 480662
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURGÜL YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan anne baba tutumu, bağlanma stilleri, ergenlik, Perceived parental attitudes, attachment styles, adolescence
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın temel amacı bebeklik dönemindeki anne baba ya da bize bakım veren kişiler ile olan ilk ilişkilerimiz sonucu oluşturduğumuz bağlanma ve ilişkilerimizin niteliğine göre geliştirdiğimiz bağlanma stillerinin önemine dikkat çekerek genel olarak ergenlik döneminin başlangıcı sayılabilecek dönemdeki 6. sınıf öğrencilerinin bağlanma stillerinin algılanan anne baba tutumları ve bazı demografik özellikleri ile ilişkisin incelenmesidir. Araştırma İstanbul ili, Esenler ilçesindeki 2016 – 2017 eğitim öğretim yılında evreni temsil eden Atışalanı Ortaokulu, Örfi Çetinkaya Ortaokulu ve Yunus Emre Ortaokulu'ndaki 133 erkek ve 164 kadın olmak üzere toplam 297 ortaokul 6.sınıf öğrencisinden elde edilen bulgular ile yürütülmüştür. Araştırmaya gönüllü olarak 6. Sınıf öğrencilerinden 132 erkek ve 170 kadın olmak üzere toplam 302 kişi katılmıştır. Ancak bu öğrencilerin 5 tanesinin anketleri öğrencilerin aynı soruya birden fazla işaretleme yaptıkları için geçersiz sayılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgiler Formu”,“İlişki Ölçekleri Anketi”ve“Anne Baba Tutumları Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada verilerin değerlendirilmesinde tamamlayıcı istatistiksel yöntemler olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılıp; t testi, anova, scheffe testi, pearson korelasyon ve regresyon analizi uygulanarak bulgular elde edilmiştir. Algılanan anne baba tutumlarının güvenli ve kayıtsız bağlanmayı etkilemediği sonucu çıkmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin algılarına göre anne baba tutumları puan ortalamasıyla bağlanma stilleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Algılanan anne baba tutumları ile bazı demografik değişkenler arasındaki ilişkiler ve bağlanma stilleri ile bazı demografik değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to investigate the relationship between the perceived parental attitudes, some demographic characteristics and the attachment styles of the 6th grade students at the beginning of the adolescence period in general by drawing attention to the importance of the attachment styles we have developed according to the nature of our attachment and relationships as the result of our initial relationships with parents or caregivers during infancy. The population of the study consisted of a total of 297 students, 133 boys and 164 girls who were studying in the 6th grades of the Atışalanı Middle School, the Örfi Çetinkaya Middle School and the Yunus Emre Middle School in Esenler, Istanbul. These schools in participated in this study represents the universe of the study. A total of 302 participants, 132 male and 170 female, who are 6th grade students voluntarily participated in the research. However, the questionnaires of 5 of these students were deemed invalid because the students made more than one marking on the same question. For the analyze of the data, 'Parental Attitudes Scale' to interpret parental attitudes, 'Personal Information Form' developed by researcher to gather personal information of the participants and 'Relationship Scales Questionnaire – RSQ' used as data collection tool. In data analysis, numbers, percentages, average were used as complementary statistical methods and findings were obtained by applying t test, anova, scheffe test, pearson correlation and regression analysis. The conclusion is that the perceived parental attitudes do not affect secure and informal bonding. According to the perceptions of the students participating in the study, there was no statistically significant difference between the average scores of the parents' attitudes and attachment styles. The relationships between perceived parental attitudes and some demographic variables, as well as relationships between some demographic variables and attachment styles was investigated.